Platforma Demnitate și Adevăr (PDA), în cadrul unei conferințe de presă, și-a arătat nemulțumirea cu privire la constituirea circumscripțiilor electorale, informează CURENTUL.
Secretarul general al Partidului „Platforma Demnitate şi Adevăr”, Chiril Moțpan, a vorbit despre impactul deciziei Guvernului, referitor la aprobarea circumscripțiilor elaborate de Comisia națională.
„Decizia controversată de a schimba legea electorală a trezit foarte multe dubii, nu numai în Republica Moldova, dar și în Parlamentul European. Impresia generală, care se creează, este că și-au dorit și au reușit să creeze o debandadă generală în Republica Moldova, iar cu cât mai tulbure sunt apele, cu atât mai bine se simt guvernanții noștri”, a spus Moțpan.
Vicepreședintele PDA, Alexandru Slusari, a comunicat despre scopul modificării sistemului electoral de către guvernare.
„Activitatea fructuoasă a comisiei de constituire a circumscripțiilor a demonstrat, cu prisosință, faptul că scopul principal al modificării sistemului electoral este conservarea stării de captivitate a statului, precum si împărțirea zonelor de influență. În urma procesului de delimitare a hotarelor circumscripțiilor electorale, aproape toate raionale țării au fost ciopârțite în 2 sau chiar 3-4 circumscripții. A apărut o incertitudine foarte periculoasă în privința modalității de creare a consiliului de circumscripții și a soluționării litigiilor electorale în teritoriu. Platforma Demnitate și Adevăr cere anularea sistemului electoral mixt, care a fost promovat și adoptat de către tandemul Plahotniuc-Dodon, cu încălcarea crasă a opiniilor celor mai importante instituții europene. PDA face apel către partenerii externi, atenționându-i asupra extinderii și aprofundării derapajului democratic în domeniul electoral.
Chemăm la consolidare toate forțele politice, realmente anti-oligarhice și democratice, precum și societatea civilă independentă, în vederea demarării urgente a procedurii de inițiere a unui referendum legislativ privind anularea modificării din codul electoral privind introducerea sistemului mixt. Îndemnăm diaspora să organizeze acțiuni de protest în marele capitale europene împotriva sistemului electoral discriminatoriu. a cetățenilor care se află peste hotare”, a precizat Slusari.
Președintele Organizației de Femei, Aliona Doroș, s-a referit la egalitatea de șanse a femeilor în cadrul circumscripțiilor electorale:
„În cadrul sistemului electoral mixt, drepturile femeilor sunt lezate, ceea ce este contrar recomandărilor Comisiei de la Veneția. Șansele femeilor de a participa în calitate de candidați independenți în circumscripții sunt egale cu zero. Faptul că doamnele urmează să colecteze mai puține semnături pentru a fi candidați independenți, nu poate compensa abaterea de la oferirea femeilor o cotă de prezentare de 40 de %, ceea ce în circumscripții nu se respectă. În viitorul Parlament în condițiile sistemului electoral mixt, doamnele nu vor fi reprezentate”.
Amintim că, Guvernul Republicii Moldova a luat act de decizia Comisiei naționale pentru constituirea circumscripțiilor uninominale permanente din 30 octombrie 2017 și a aprobat hotărârea privind constituirea a 51 de circumscripții.
Mihaela Conovali