[ X ]
[ X ]
[ X ]
PCRM: Curtea Constituțională a fost transformată într-un instrument de satisfacere a unor interese înguste de partid și de grup
22 Aprilie

Comitetul Executiv Politic al Comitetului Central al Partidului Comuniștilor din Republica Moldova (PCRM), în cadrul unei declarații, notează că Parlamentul trebuie să ceară imediat demisia actualei componențe a Curții Constituționale, deoarece aceasta a fost transformată într-un instrument de satisfacere a unor interese de partid, informează CURENTUL.

„Nu există nicio îndoială că actuala componență a Parlamentului Republicii Moldova este una discreditată, incapabilă de a-și exercita misiunea și pasibilă de dizolvare anticipată. La fel nu există nici o îndoială că acest lucru trebuie să fie făcut în strictă conformitate cu prevederile Constituției, așa cum dictează legea. În caz contrar, societatea nu va considera legitimă nici noua componență a Parlamentului. Este inadmisibil ca „oportunitatea politică” să depășească normele Legii. Renumita dilemă „Jeglov-Șarapov” din episodul cinematografic cu renumitul hoț de buzunar Chirpici nu trebuie să-i dea prioritate afirmației lui Jeglov că „Hoțul trebuie să stea în închisoare. Și va sta acolo. EU AM SPUS CĂ VA STA!”. Esența acestei fraze o constituie cuvintele „EU AM SPUS!”. Adică, nu legea spune, ci eu spun, și spusa mea este prioritară”, se arată în declarația comuniștilor.

În situația noastră, PCRM adaugă că rolul și importanța deciziilor Curții Constituționale, responsabilitatea și promptitudinea instituției sunt extrem de mari.

„Dar în ultimii ani Curtea Constituțională nu demonstrează aceste calități. Ea își permite depășirea atribuțiilor sale, începând cu echilibristica aplicată în timpul alegerii Președintelui Timofti. Ea a comis o violare politică a normelor Constituției, calificând Declarația de Independență ca superioară însăși Constituției. Ea a modificat conjunctural modalitatea de alegere a președintelui țării”, mai spun comuniștii.

Pe lângă asta, PCRM spune că, Curtea a luat încă aproape douăzeci de hotărâri cu caracter politic, făcând astfel hatârul acelor grupări politice, care au capturat puterea în stat. „Anume în această perioadă, dintr-un organ menit să controleze deciziile Parlamentului, Guvernului și ale altor organe de stat la capitolul conformității lor cu Constituția, Curtea Constituțională a fost transformată într-un instrument de satisfacere a unor interese înguste de partid și de grup prin imixtiunea politică în conținutul Constituției”, adaugă comuniștii.

Comitetul Executiv Politic al Comitetului Central al PCRM, în acest sens, adaugă: „După cum a spus în anul 2019 Vladimir Voronin, al treilea președinte al RM și președinte al PCRM, în alocuțiunea sa rostită la ședința consacrată jubileului Curții Constituționale, judecătorii acestei instituții se cred pe sine stăpâni ai Constituției și nu străjerii ei, cum s-ar cuveni să fie. Pentru că asta li s-a permis, asta li s-a cerut, această poziție „au cumpărat-o” de la ei cei care, după 2010, au capturat statul nostru, Republica Moldova. În felul acesta a fost „aruncat bumerangul” distrugerii Legii Fundamentale, al superiorității intereselor personale și de grup față de Lege, al încălcării dreptului de suveran al Poporului RM în raport cu Constituția, al cărui stăpân este doar el – Poporul”.

Și până acum Curtea Constituțională – notează comuniștii – este folosită nu pentru ca să trăim conform Legii Fundamentale, ci pentru a se obține superioritate asupra oponenților politici: „Iar judecătorii Curții Constituționale îndeplinesc acest rol cu plăcere sau cu o teamă sacră, încălcând și răsturnând deciziile anterior luate de ei înșiși și lăsând fără nici o atenție recomandațiile înaltului organ al Consiliului Europei – Comisia de la Veneția”.

PCRM declară că Republica Moldova se află în vâlvătaia unei crize politice.

„Căile de depășire a ei duc spre Parlament. Președintele neconstituțional trebuie să găsească și să propună puncte de contact a majorității parlamentare (oricum ar fi ea) cu opoziția (oricum ar fi ea). O consolidare – fie și una temporară, fie și una șubredă – a organului legislativ suprem este necesară ca aerul, pentru a ține piept nemiloasei pandemii, pentru a înlătura consecințele secetei crunte, pentru a rezista în fața restricțiilor pandemice în ceea ce privește circulația oamenilor, a nesfârșitelor „locdaunuri” și a dificultăților în comerțul extern. Dar așa-anumitul Președinte nu caută căi de depășire a crizei în țara sa, împreună cu Poporul său și cu instituțiile statului, nu potolește ambițiile politicienilor obrăzniciți, nu le propune compromisuri pentru perioada de depășire a complicatelor noastre probleme. Nu face asta. Printr-o presiune fără precedent obținând hotărârea CC, care contravine deciziile luate anterior de aceeași Curte Constituțională, doamna președinte a zburat la tutorii săi externi, „stăpânii” români, pentru a obține sprijinul lor împotriva propriului ei Popor. În căutarea aprecierilor de tipul unei „noi istorii de succes”. În căutarea unor posibilități pentru o nouă capturare a statului. Bumerangul s-a întors”, spune PCRM.

„În această traiectorie politică a bumerangului, Curtea Constituțională, cu comportamentul său trădător față de Constituție, este, exprimându-ne la figurat, ca o rachetă purtătoare de energie distructivă. Și asta poate continua la nesfârșit, dacă noi nu vom lipsi această Curte Constituțională de încrederea noastră politică. Parlamentul trebuie să ceară imediat demisia actualei componențe a Curții Constituționale. El are dreptul să facă asta, deoarece judecătorii CC depun jurământul în fața Parlamentului”, au conchis cei de la PCRM.

Mihaela Conovali

Inapoi la arhiva noutaților