[ X ]
[ X ]
[ X ]
PCCOCS a efectuat percheziții la mai multe Birouri de Îmatriculare a Transportului Auto din Chișinău și sudul țării
6 Noiembrie

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale a efectuat circa 20 percheziții la mai multe Birouri de Înmatriculare a Transportului Auto din mun. Chișinău și sudul R. Moldova și Stații de testare auto a vehiculelor pe o cauză penală pornită pe fapte de abuz de serviciu, în proporții deosebit de mari, precum și confecționarea și folosirea documentelor false, transmite CURENTUL.

Conform materialelor cauzei în perioada anului 2017-2018, funcționari publici din cadrul Agenției Servicii Publice (experți tehnici în cadrul Birourilor Înmatriculare și experți tehnici din cadrul Stațiilor de Testare a Transportului) au creat o schemă infracțională conform căreia, falsificând mai multe acte oficiale ce țin de procedura de înmatriculare/reînmatriculare a mijloacelor de transport precum și testare tehnică, au însușit mijloace bănești destinate achitării impozitelor în bugetul de stat (taxa pentru folosirea drumurilor de către autovehiculele din R. Moldova).

La moment au fost identificate circa 500 cazuri de neachitare a taxei, pentru folosirea drumurilor, cu însușirea mijloacelor financiare, fiind cauzat un prejudiciu estimat preventiv de aproximativ 1 mln. de lei.

Temei pentru sesizare au fost materialele remise de conducerea Agenției Servicii Publice, care pe parcursul efectuării urmăririi penale, au conlucrat cu procurorii în vederea cercetării circumstanțelor cazului.

În cadrul perchezițiilor au fost depistate și ridicate certificate de înmatriculare, ordine de plată, rapoarte de inspecție tehnică periodică, contracte de vânzare-cumpărare care conțin semne de falsificare, acte de ciornă, mijloace financiare necontabilizate.

Tot astăzi, la PCCOCS au fost escortate pentru audieri 16 persoane, dintre care 3 persoane au fost reținute.

Dacă vor fi găsiți vinovați, aceștia riscă o pedeapsă de până la 6 ani închisoare, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții pe un termen de până la 10 ani.

Pentru infracțiunea de confecționare și folosirea documentelor false este prevăzută o pedeapsă cu închisoare de până la 5 ani, amendă în mărime de la 550 la 950 unităţi convenţionale sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 180 la 240 de ore.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților