Premierul Pavel Filip a avut astăzi o întrevedere cu președintele Adunării Parlamentare NATO, Rasa Jukneviciene. Oficialii au discutat despre dezvoltarea capacităților de securitate și apărare ale țării noastre în contextul provocărilor din regiune, transmite CURENTUL.
„Faptul că Republica Moldova prin Constituția sa este o țară neutră nu înseamnă că ne dorim să fim o țară izolată. Dimpotrivă, ne dorim o colaborare foarte strânsă cu NATO, ne dorim să învățăm, ne dorim să instruim militarii noștri și să participăm la exerciții comune internaționale”, a menționat Pavel Filip, adăugând: „Neutralitatea nu a fost alegerea noastră. A fost impusă de implicarea forțelor militare rusești în conflictul de pe Nistru. Aceste forțe, din păcate, până astăzi nu au plecat de pe teritoriul Republicii Moldova în ciuda apelurilor repetate ale țării noastre și comunității internaționale și a angajamentelor Federației Ruse”.
La rândul său, președintele Adunării Parlamentare NATO, Rasa Jukneviciene a menționat că instituția poate pune la dispoziția țării noastre expertiza și experiența necesare pentru a face față noilor riscuri și provocări din regiune, în special cele legate de implicarea Federației Ruse. „NATO nu este o alianță pentru război. Este o alianță pentru pace. O alianță pentru democrație”, a punctat oficialul.
Premierul Pavel Filip a confirmat acest lucru, menționând proiectele NATO implementate în țara noastră, cum ar fi cel de retragere a stocurilor de pesticide periculoase.
Precizăm că, Adunarea Parlamentară a NATO este o organizaţie interparlamentară, care reuneşte, în prezent, parlamentari din cele 29 de state membre ale Alianţei Nord-Atlantice, precum şi din 12 ţări membre-asociate. Republica Moldova este membru-asociat al Adunării Parlamentare a NATO din noiembrie 1994.
Cristina Pendea