[ X ]
[ X ]
[ X ]
Pavel Filip: „Moscova trebuie să fie mai relaxată în privința cooperării Moldovei cu UE, NATO și GUAM”
14 Aprilie

Premierul R. Moldova, Pavel Filip, spune că cooperarea strânsă cu UE, NATO și GUAM nu va influența negativ relațiile cu Federația Rusă. Despre acest lucru Premierul a vorbit în cadrul unui interviu acordat pentru siteul tribuna.md, transmite CURENTUL.

Pavel Filip a menționat că Moscova trebuie să fie mai relaxată în privința cooperării Moldovei cu cele 3 organizații.

„Trebuie în primul rând să spun că există diferențe clare între aceste 3 organizații, precum și între scopurile Moldovei vizavi de aceste organizații. În raport cu UE, noi ne dorim apropierea constantă, cu obiectiv final aderarea, atunci când vor fi create toate condițiile, atât la noi, cât şi în interiorul UE. În raport cu NATO, noi ne dorim o comunicare mai bună și nu ne propunem să aderăm la această organizație – nici în viitorul apropiat, nici în viitorul îndepărtat. Iar în ceea ce privește GUAM, aceasta este o platformă regională în care vedem, atât lărgirea colaborării economice, cât și acțiuni comune pe dimensiunea de securitate”, a spus Pavel Filip.

Totodată, Premierul a reiterat că Moldova este membră a CSI și va rămâne în această structură.

„În același timp, noi suntem membri ai CSI, dorim să rămânem în CSI, iar Rusia este un partener important pentru noi. Sperăm că Rusia privește cu deschidere eforturile de politică externă a Republicii Moldova, fiindcă noi întotdeauna am căutat abordarea pașnică, am căutat să fim un furnizor de securitate și de bună înțelegere în regiune și în Europa în general”, a menționat Pavel Filip.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților