[ X ]
[ X ]
[ X ]
Pavel Filip, la ședința comună Guvern – APL, la Fălești: Comunicarea ne va face să fim mai uniți și să realizăm împreună obiectivele trasate
22 Iunie

Cele mai stringente probleme ale locuitorilor din raionul Fălești și soluțiile pentru depășirea acestora au fost discutate astăzi în cadrul unei ședințe comune a administrației publice centrale (APC) cu reprezentanții administrației publice locale (APL) din regiune. Premierul Pavel Filip a menționat că noul format de întrevederi, care presupune intervenția consolidată a echipei guvernamentale în fiecare raion al țării, va intensifica conlucrarea între APC și APL, sporind, astfel, receptivitatea autorităților la nevoile cetățenilor, transmite CURENTUL.

„Știu că mai există tendința de a sta pe diferite părți ale baricadei, dar îmi doresc să schimbăm acest lucru, pentru că împreună suntem responsabili în fața cetățenilor și avem obligația de a le oferi o calitate mai bună a vieții. Sunt sigur că această comunicare ne va face să fim mai uniți și să ne realizăm împreună obiectivele”, a spus Pavel Filip.

Prim-ministrul a spus că, dacă la preluarea mandatului eforturile Executivului erau orientate spre stabilizarea situației economice din țară și deblocarea finanțării externe, în prezent, autoritățile sunt concentrate pe promovarea reformelor și a proiectelor de modernizare a țării. În acest sens, premierul a evidenţiat reforma administraţiei publice centrale, lansată pentru sporirea eficienţei instituţiilor statului și reformele inițiate pentru îmbunătățirea mediului de afaceri, care au generat creșterea economică, oferind statului posibilitatea de face investiții sociale.

„Au venit bani mai mulți la buget pentru că oamenii au început să lucreze mai bine și să plătească impozitele. Este adevărat că reformele nu îți aduc imagine și sunt deseori criticate, dar s-a dovedit că în timp acestea dau rezultate”, a accentuat premierul. Încasările în creștere la buget au permis majorarea alocațiilor sociale și implementarea cu succes a reformei pensiilor. Urmează îmbunătățiri și în asistența medicală primară, sectorul spitalicesc, dar și continuarea proiectelor inițiate în domeniul securității energetice.

În cadrul ședinței, s-a discutat și despre proiectul „Drumuri bune pentru Moldova”, lansat anul acesta de Guvern. În cadrul acestui program, raionul Fălești va beneficia de repararea a peste 35 km de drumuri naționale și locale, valoarea totală a lucrărilor fiind de peste 41 milioane de lei. Pe lângă îmbunătățirea infrastructurii, sunt întreprinși pași concreți și pentru motivarea tinerilor să rămână în țară prin implementarea Programului „Prima casă”. Varianta mai avantajoasă a programului pentru angajații publici permite acestora să beneficieze de compensarea din bugetul de stat a 50% din suma creditului ipotecar pentru procurarea locuinței.

La rândul lor, reprezentanții APL au relatat despre situaţia din teritoriu, apreciind susţinerea Guvernului în anumite situaţii, şi enunţând, în același timp, problemele care necesită implicarea autorităţilor centrale. Printre acestea au fost menţionate: nivelul scăzut de salarizare în sectorul bugetar, care generează deficit de cadre în instituţiile publice, reconstrucția apeductului din raion, dezvoltarea agriculturii, taxele locale, finanțarea insuficientă a instituțiilor de învățământ, asistența socială și necesitatea achiziționării echipamentelor moderne pentru instituțiile medicale. Totodată, unii primari au solicitat ca programul „Drumuri bune pentru Moldova” să fie extins și pentru anii următori.

Membrii Cabinetului de miniștrii au răspuns la numeroase întrebări adresate, potrivit domeniilor de competență, menționând acțiunile care urmează fi întreprinse în continuare pentru îmbunătățirea situației în domeniul educației, al sănătății și al asistenței sociale. În ceea ce privește problema apeductului din Fălești, premierul a precizat că acest subiect este în atenția Executivului și că în discuții cu Ministerul Finanțelor s-a examinat posibilitatea alocării resurselor financiare necesare în acest sens. Tot astăzi, echipa guvernamentală va merge în cele 76 de localități din raionul Fălești pentru a discuta la direct cu cetățenii. Premierul a menționat că la finele zilei, membrii Guvernului se vor întruni într-o ședința de totalizare pentru a discuta în detaliu problemele abordate în localitățile raionului și posibilitățile de soluționarea a acestora.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților