[ X ]
Pavel Filip: „IMM-urile reprezintă pilonul de bază în economia țării și, totodată, un motor de inovație și dezvoltare”
10 Noiembrie

Cea de-a noua ediție a Conferinței Internaționale cu genericul „Internaționalizarea IMM-urilor – perspective de dezvoltare pentru Republica Moldova” a avut loc astăzi. Evenimentul a fost organizat de către Ministerul Educației din Republica Moldova în colaborare cu Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM), informează CURENTUL.

În cadrul Conferinței s-a discutat despre beneficiile Acordului de Asociere Republica Moldova – UE, care prevede extinderea posibilităților pentru IMM-urile din Republica Moldova în domeniul accesării piețelor externe.

Prim-ministrul Republicii Moldova, Pavel Filip, a declarat că obiectivul de bază al conferinței este de a consolida platforma de dialog între autoritățile publice și mediul de afaceri.

„IMM-urile reprezintă, practic, pilonul de bază în economia țării noastre, dar, totodată, și un motor de inovație și dezvoltare. Dacă ne referim la statistica din acest an, practic, 97% îl reprezintă numărul de întreprinderi înregistrate în țară, 32% pondere aduc în Produsul Intern Brut, iar 55% din numărul locurilor de muncă sunt oferite de către IMM-uri. Este un lucru foarte important și vreau să vă mulțumesc pentru acest fapt, deoarece importanța creșterii locurilor de muncă duce la prosperitatea și bunăstarea cetățenilor”, a menționat Prim-ministrul.

Totodată, șeful Cabinetului de miniștri a accentuat că Guvernul lucrează asupra mai multor reforme, care vor duce la ameliorarea situației în domeniul afacerilor. „Ne dorim să întreprindem un șir de acțiuni prin care vom dezvolta domeniul de afaceri. În pofida tuturor greutăților pe interior, dragi antreprenori, Guvernul a reușit să stabilizeze situația financiară din Republica Moldova, iar economia națională a înregistrat un semn de revigorare pe tot parcursul anului 2016. Sunt conștient că avem încă foarte multe realizări, dar, în această perioadă de timp, am încercat să gestionăm criza economică din țară, iar efortul nu a fost unul simplu. Pînă la urmă, Moldova a reușit să aibă un program cu FMI, care înseamnă un lucru foarte important, pentru țara noastră”, a mai adăugat Filip.

Și vice-ministrul Economiei, Vitalie Iurcu, a mulțumit tuturor tinerilor, dar și antreprenorilor mici și mijlocii.

„A devenit deja o tradiție ca această conferință să se desfășoare în fiecare an. Mulțumesc tuturor antreprenorilor care contribuie la creșterea economică a Republicii. Ne dorim să dezvoltăm în continuare comunicarea între antreprenori, dar și autoritățile publice. De aceea, la data de 16 decembrie, anul curent, va fi discutată pe ordinea de zi a Parlamentului, legea care va ușura cumva activitatea, dar și dezvoltarea companiilor mici și celor mari. În scopul creării unui Consiliu Consultativ, care va servi drept o platformă de comunicare între aceste companii, desigur că se vor face și unele modificări asupra legii respective”, a spus Iurcu.

Totodată, antreprenorii vor participa în cadrul conferinței la ceremonia de decernare a premiilor învingătorilor Concursurilor „Cel mai bun antreprenor din sectorul IMM” şi „IMM – model de responsabilitate socială”.

Anastasia Borta

Inapoi la arhiva noutaților