[ X ]
[ X ]
[ X ]
Pavel Filip: A venit vremea pentru reunificarea celor două maluri ale Nistrului
4 Februarie

Prim-ministrul Republicii Moldova, Pavel Filip, și președintele în exercițiu al OSCE, ministrul Afacerilor Externe al Austriei, Sebastian Kurz, au susținut astăzi o conferință de presă comună, în cadrul căreia s-au referit la mai multe subiecte importante ce țin de relațiile moldo-austriece, dar, totodată, s-au referit și la problema transnistreană, informează CURENTUL.

Referindu-se la problema transnistreană, Premierul Pavel Filip și-a exprimat încrederea că 2017 va fi un an plin de evenimente și activități constructive în format  1+1, dar și în format 5+2.

„Interesul nostu este de a aborda în chestiunea trasnistreană subiectul privind elaborarea statului juridic special pentru regiune – ca parte componentă a RM. E timpul să demarăm discuțiile și pe marginea subiectelor din coșul 3 – coșul politic. Cred că, e timpul să trecem la subiecte de importanță majoră și a venit vremea pentru reunificarea celor două maluri ale Nistrului”, a declarat Pavel Filip.

Premierul s-a arătat îngrijorat de prezența trupelor ruse în regiunea transnistreană și a subliniat necesitatea retragerii acestora și menținerea păcii într-o misiune civilă cu mandat internațional.

Totodată, Pavel Filip s-a referit și la relațiile bune cu Austria. Premierul a spus că deja circa 50 de companii din RM activează cu capital austriac. El a îndemnat și alți investitori din Austria să vină în RM, precizînd că țara noastră este pregătită pentru investiții.

La rîndul său, președintele în exercițiu al OSCE, ministrul Afacerilor Externe al Austriei, Sebastian Kurz, a subliniat existența relațiilor bune dintre Austria și R.Moldova, dar și RM-UE.

De asemenea, el s-a referit la pasul important făcut în 2016 în relațiile bilaterale – deschiderea unei misiuni diplomatice permanente a Austriei la Chișinău.

Ce ține de regiunea transnistreanpă, președintele în exercițiu al OSCE a menționat că e necesar să fie elaborat statutul juridic special pentru regiune, totodată, pledînd pentru integritatea teritorială și statalitatea R.Moldova.

Cristina Gurez

Inapoi la arhiva noutaților