La finalul lunii iunie 2019, autoritățile Române și cele din Republica Moldova au semnat patru contracte de finanțare pentru proiectele mari de infrastructură care vor primi finanțare prin intermediul Programului Operațional Comun România – Republica Moldova 2014-2020, transmite CURENTUL.
Proiectele de cooperare transfrontalieră vor fi derulate în parteneriat între autoritățile din România și cele din Republica Moldova și anume:
Proiectul „Infrastructura de comunicații” (COMINF), cu un buget total de 7,9 milioane euro, din care 5 milioane euro fonduri europene. Proiectul este un parteneriat între Ministerul Afacerilor Interne din Republica Moldova, Ministerul Afacerilor Interne din România și Ministerul Transporturilor din România. Scopul proiectului este îmbunătățirea schimbului de informații între cele două state partenere, prin dezvoltarea infrastructurii de comunicații.
Proiectul Cooperare Regională pentru Prevenirea şi Combaterea Criminalităţii Transfrontaliere România –Moldova (THOR) are o valoare totală de 12,5 milioane euro, din care 6,4 milioane euro fonduri europene. Proiectul este derulat de parteneriatul încheiat între Inspectoratul General al Poliției Române și cel al Republicii Moldova, Inspectoratul General al Poliției de Frontieră din România și din Republica Moldova. Scopul proiectului este creșterea securității granițelor estice ale Uniunii Europene, prin reabilitarea stațiilor de poliție din zona de frontieră a celor două state partenere, achiziția de echipamente și formarea personalului de poliție.
Proiectul îmbunătăţirea structurii de operare SMURD (SMURD 2) are o valoare totală de 10 milioane euro, din care 6,4 milioane euro finanțare europeană. Proiectul urmărește creșterea siguranței populației prin dezvoltarea capacității de intervenție în situațiile de urgență. Activitățile vor fi implementate de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență din România, Inspectoratul General al Aviației și Ministerul Sănătății din România și partenerii din Republica Moldova, respectiv Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și Institutul de Medicină de Urgență.
Proiectul „Creșterea calității serviciilor autorităților vamale, prin reconstrucția, reabilitarea și dotarea birourilor vamale din zona de graniță româno-moldoveană de la Albița-Leușeni, Sculeni-Sculeni, Giurgiulești-Giurgiulești”. Bugetul total al proiectului este de 10 milioane euro, din care fonduri europene 6,4 milioane euro. Scopul proiectului este reabilitarea drumurilor din zona birourilor vamale și achiziționarea echipamentelor IT (sisteme de supraveghere) și alte tipuri de echipamente (sisteme de iluminat și semnalizare etc.) specifice activității vamale. Liderul proiectului este Agenția Națională de Administrare Fiscală din România, care va implementa acest proiect în parteneriat cu Serviciul Vamal al Republicii Moldova, Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Iași și Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Galați.
Activitățile celor patru proiecte vor fi realizate în termen de 36 de luni de la data semnării contractelor de finanțare. Aceste proiecte totalizează 30% din fondurile europene alocate Programului Operațional Comun România – Republica Moldova 2014-2020.
Cristina Parfeni