[ X ]
[ X ]
[ X ]
Patru locaţii din centrul capitalei care s-ar putea „schimba la faţă” în viitorul apropiat
3 Aprilie

Chişinăul este în continuă transformare, iar zona centrală a capitalei nu este o excepţie în acest sens. Judecând după informaţiile apărute în spaţiul public, minimum patru locaţii din centrul capitalei vor trece prin transformări serioase în viitorul apropiat, devenind şi mai moderne, şi mai frumoase.

1. Noul sediul al Ambasadei SUA

Acesta ar urma să fie amplasat pe teritoriului fostului Stadion Republican. Guvernul a demarat pregătirile pentru semnarea unui acord în acest sens cu partea americană. Iar acum câteva zile, Ambasada SUA a remis un comunicat în care menţiona: „Onorând semnificația istorică a sitului, așteptăm cu nerăbdare să restaurăm și să conservăm porțile istorice ale fostului Stadion Republican. Noul sediu va oferi o platformă solidă atât pentru relația noastră bilaterală, cât și pentru activitățile de cooperare pentru dezvoltare în deceniile următoare”.

2. Reabilitarea Filarmonicii Naţionale

Ministerul Culturii a lansat anterior o inițiativă de reabilitare a Filarmonicii Naționale ,,Serghei Lunchevici”. Clădirea a fost distrusă de un incendiu în anul 2020. La prima etapă a proiectului ,,Filarmonica Renaște” fusese anunțat un concurs internațional de arhitectură pentru elaborarea conceptului clădirii Filarmonicii Naționale. Autorităţile nu o dată şi-au exprimat ataşamentul faţă de acest proiect, iar aceasta dă încredere că într-un viitor nu chiar atât de îndepărtat vom vedea nu doar Filarmonica restaurată, ci şi scuarul din faţa acesteia – modernizat.

3. Modernizarea adiacentului Centrului Comercial UNIC

Potrivit unor informaţii apărute în spaţiul public, conceptul privind renovarea Centrului Comercial UNIC a fost realizat de către renumita companie Chapman Taylor – lider mondial în domeniul proiectelor mixte de dezvoltare urbană. Implementarea acestui concept, potrivit expertului în domeniu, Ion Ştefăniţă, va face Chișinăul mai confortabil, mai agreabil pentru citadini și oaspeții capitalei. „Salut această nouă colaborare inițiată de Centrul Comercial UNIC, iar obiectivele fixate vor face Chișinăul nostru mai confortabil, mai agreabil pentru citadini și oaspeții capitalei. Aceste transformări vor începe prin exemplul propriu, prin obiectivele pe care Centrul Comercial UNIC este motivat să le realizeze. În primul rând, este vorba de o zonă de agrement confortabilă. Apoi, ținând cont de faptul că în prezent tot ce ține de parcări în Chișinău este o problemă, este de menționat intenția Centrului comercial de a crește numărul locurilor de parcare, de la 240 existente în prezent la 609 planificate pentru o nouă parcare subterană, și aceasta fără a afecta scuarul adiacent, din fața UNIC”, nota recent Ion Ştefăniţă într-o postare la temă.

4. Edificarea Centrului Cultural „Eugen Doga”

S-ar putea „schimba la faţă” capitala şi în zona de la intersecţia străzilor Veronica Micle şi Vasile Alecsandri. Anume acolo ar urma să fie edificat Centrul Cultural „Eugen Doga”. Cu această iniţiativă a venit încă în anul 2021 primarul capitalei, Ion Ceban. El a anunțat atunci că a propus crearea Centrului Cultural „Eugen Doga” cu prilejul marcării, în anul 2022, a aniversării a 85-a a compozitorului. CMC a votat o decizie privind darea în folosință Direcției Cultură a încăperilor din clădirea de pe strada Veronica Micle. Deocamdată, careva lucrări în vederea realizării proiectului nu s-au făcut (cel puţin, nu sunt vizibile), dar, potrivit unor informaţii, indiferent de întârziere, autorităţile nu au renunţat la ideea respectivă.

www.oficial.md 

Inapoi la arhiva noutaților