[ X ]
[ X ]
[ X ]
Pașii care trebuie întreprinși pentru o veritabilă reformă a justiției, potrivit juristului Vladislav Gribincea
5 Iunie

Președintele Centrului pentru Resurse Juridice din R. Moldova, Vladislav Gribincea, menționează că pentru o reformă veritabilă în justiție sunt nevoie de câțiva pași, transmite CURENTUL.

În cadrul unui interviu pentru Radio Europa Liberă, Vladislav Gribincea a menționat că Procuratura Generală trebuie să fie un administrator al procuraturilor, rolul CSJ să fie regândit, un document cu pași concreți a reformării justiției și măsuri mai radicale în acest sens.

„Trebuie regândit rolul Procuraturii Generale și ceea ce face acum procurorul general – el întărește Procuratura Generală și slăbește celelalte procuraturi – nu este sustenabil, nu poți să ții o procuratură în frică printr-o Procuratură Generală puternică. Din contra, Procuratura Generală trebuie să fie un administrator al procuraturilor, nu un jandarm pe procurori și întreaga țară.

Doi: trebuia de regândit rolul Curții Supreme de Justiție, de evaluat judecătorii Curții Supreme de Justiție și de decis cine merită și cine nu merită să mai rămână la Curtea Supremă de Justiție și de pus în fruntea Curții Supreme de Justiție oameni onești.

Trei: de adoptat un document ambițios, pe alocuri spinos, dar cu pași foarte concreți de reformare a justiției profund, care să fie adoptat nu de majoritatea parlamentară, dar printr-un consens politic cvasi absolut, ceea ce eu cred că este posibil.

Patru: de încercat de mers pe măsuri destul de radicale, pe alocuri nepopulare, dar radicale și nu doar în procuratură, ci și în instanțele de judecată”, a spus Vladislav Gribincea.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților