[ X ]
[ X ]
[ X ]
PAS: Vom continua să adoptăm măsuri care să vină în sprijinul celor care sunt cei mai defavorizați în societatea noastră
30 Septembrie

Deputatul fracțiunii parlamentare a Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Dan Perciun a declarat, în cadrul unui briefing de presă că, astăzi Parlamentul RM a votat în a doua lectură proiectul de lege care va asigura majorarea pensiei minime până la 2000 lei începând cu 1 octombrie, informează CURENTUL.

„Acesta a fost unul din angajamentele cheie a Partidului Acțiune și Solidaritate în campania electorală, angajament care prin votul de astăzi a fost dus la bun sfârșit. Proiectul de lege urmează să fie transmis către Președinție și promulgat în ziua curentă. Astăzi pensia minimă este 1188 lei, iar majorarea până la 2000 de lei reprezintă o creștere de 68 la sută”, a declarat Perciun.

El a specificat că, sunt 429 mii de oameni care vor beneficia de pe urma acestor măsuri, dintre aceștia 308 mii de beneficiari sunt persoane care beneficiază de pensii pentru limită de vârstă. Potrivit lui, sunt 35 de mii de beneficiari de pensii de dizabilitate și 84 mii de beneficiari de diverse tipuri de alocații, printre care 13 mii de beneficiari de alocații pentru însoțire și supraveghere, 11 mii de alocații pentru persoane vârstnice și anume persoanele care astăzi nu au o pensie, dar au atins vârsta de pensionare neavând stagiul, 15 mii de persoane care au o dizabilitate și beneficiază de alocații, 28 mii de persoane din rândul celor cu dizabilități din copilărie și 10 mii pentru copiii cu dizabilități cu vârsta de până la 18 ani.

„Aceste majorări sunt cu adevărat istorice. Dacă ne referim la cei care au un stagiu deplin de cotizare, în medie pensia lor va crește cu 366 lei, de la o medie de 1633 lei până la 2000 lei începând cu 1 octombrie. Pentru cei care au un stagiu incomplet de cotizare pensia va crește în medie cu 399 lei, de la 1163 lei până la 1652 lei, majorare de 34 la sută. Pentru cei care beneficiază de pensie minimă pentru dizabilitate și au un grad sever de dizabilitate pensia va crește de la 891 lei la 1500 lei. Pentru cei cu grad mediu pensia va crește de la 831 lei la 1400 lei. Pentru cei cu grad accentuat de dizabilitate de la 594 lei la 1000 lei. În cazul alocațiilor pentru vârstnici – alocația va crește de la 594 lei la 1000 lei. În cazul celor care beneficiază de o alocație pentru dizabilitate în copilărie și au o dizabilitate severă majorarea va fi de 609 lei de la 891 lei la 1500 lei. Cei cu dizabilitate accentuată de la 831 lei la 1400 lei și cu dizabilitate medie de la 594 lei la 1000 lei”, a menționat deputatul.

Totodată, el a spus că, acesta este un prim pas întreprins în raport cu această categorie de cetățeni. „Vom continua să adoptăm măsuri care să vină în sprijinul celor care sunt cei mai defavorizați în societatea noastră. Vremurile bune pentru pensionari vor continua, dar pornesc astăzi cu acest pas care a fost dus la bun sfârșit. Urmează și alte măsuri destinate pensionarilor în decurs de o lună”, a conchis Dan Perciun.

Cristina Jicol

Inapoi la arhiva noutaților