[ X ]
[ X ]
[ X ]
PAS reiterează ilegalitatea acțiunilor conducerii de la Chișinău privind expulzarea celor 7 cetățeni turci
11 Septembrie

Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) reiterează că acțiunile la care a recurs guvernarea de la Chișinău cu privire la expulzarea celor 7 cetățeni turci, de către Serviciul Informații și Securitate (SIS), sunt ilegale, transmite CURENTUL.

Lidera PAS, Maia Sandu, a menționat că regimul de la Ankara a pus presiune pe mai multe țări pentru a extrăda oameni, dar doar Moldova a făcut-o.

„Nici o țară civilizată nu s-a conformat acestor cerințe. Se pun presiuni și pe români, știm că și SUA a refuzat să satisfacă cerințele celor de la Ankara, doar regimul de la Chișinău acceptă, contra unor proiecte, care să satisfacă poftele celor de la guvernare”, a spus Maia Sandu.

Membrul Biroului Permanent Național al PAS, Sergiu Litvinenco, a spus că, prin această extrădare, s-au încălcat mai multe acte internaționale.

„Autoritățile de câteva zile s-au bâlbâit de legea care au aplicat-o. Regimul de ședere a străinilor pe teritoriul țării este asigurat de Biroul de Migrație și Azil (BMA). Știm că acesta nu a fost implicat în acest proces. În cazul expulzării nu s-a respectat Legea, conform acesteia expulzarea se face în baza unui act emis de judecată. Prezența serviciilor secrete turcești este absolut ilegală. Chiar pe 6 septembrie presa oficială din Turcia a relatat despre o operațiune de succes comună a SIS al celor 2 state. Există și problema și modalitatea prin care au fost scoase aceste persoane din țară, fără acte. Or, orice cetățean, indiferent dacă intră în țară sau invers, este verificat de Poliția de Frontieră, Serviciul Vamal etc. De facto, a fost o extrădare, care s-a realizat contrar prevederilor actelor internaționale și Legii naționale.

Speakerul Candu a încercat să facă lumină pe marginea acestui caz, dar a adus mai multă ceață, spunând nimic din ceea ce a spus SIS. Prin aceste bâlbâieli legate de dosare penale și supraveghere din partea procurorilor s-a aruncat la gunoi precizările SIS”, a spus Sergiu Litvinenco.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților