Partidul Acțiune și Solidaritate(PAS) au venit cu un concept de accesare mai simplă a serviciilor de informare profesională prin intermediul sistemului Voucher și au înregistrat un proiect de lege ce prevede exceptarea de la procedura de achiziții publice a contractelor care au ca obiect prestarea serviciilor de formare profesională a șomerilor, informează CURENTUL.
„Șomajul este una dintre problemele de bază ale cetățenilor noștri. Potrivit raportului Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, pe parcursul anului 2020 au fost înregistrate cu statul de șomer 50 de mii de persoane. Din numărul total al șomerilor înregistrați în anul 2020, 83% nu aveau calificare profesională, iar pe parcursul ultimilor ani numărul șomerilor înregistrați, care nu aveau calificare profesională, este în creștere. Unul dintre mijloacele active de ocupare a forței de muncă este formarea profesională prin cursuri de specializare și perfecționare, calificare și recalificare – instruire. În anul 2020, 57% din numărul total al absolvenților acestor instruiri au fost plasați în câmpul muncii. Cursurile se organizează de către Agenție prin intermediul instituțiilor de învățământ și centrelor de instruire ale ministrul, departamentelor, patronatelor, sindicatelor, agenților economici cu proprietate de stat și cei privați”, a declarat, în cadrul unei conferințe de presă, deputatul PAS, Dorin Istratii.
Totodată, el a spus că, voucherele de formare profesională sunt un instrument de politică bine cunoscut și mult aplicat în SUA și UE începând cu anii ’90.
„Voucherele sunt văzute ca una dintre inovațiile politice ale noului management public. Scopul introducerii unui sistem de vouchere în Moldova este îmbunătățirea rezultatelor pregătirii și angajării șomerilor, a persoanelor care sunt în căutarea unui loc de muncă, care doresc să dobândească o profesie și să crească calificările profesionale, precum și creșterea competitivității furnizorilor de serviciu de instruire regionali de stat și privați”, a precizat deputatul.
De asemenea, el a menționat că, cea mai semnificativă diferență între sistemul de achiziții publice și utilizarea voucherelor este că, la ziua de azi, Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă alege furnizorul de servicii educaționale pentru beneficiar, în timp ce cu voucherul beneficiarul singur poate alege cursul de pregătire și prestatorul de serviciu de formare pe piața muncii.
„Acest lucru face posibilă creșterea responsabilității șomerului însăși pentru pregătirea sa și dezvoltarea carierei. Furnizorii de servicii de formare profesională vor avea un acces mai mare la solicitările pieței muncii decât în cadrul sistemului de achiziții de stat unde cercul de furnizori este limitat”, a informat Istratii.
În același timp, deputatul a anunțat că, în paralel, Ministerul Muncii și Protecției Sociale pregătește acțiunile de implementare a conceptului Voucher pentru instruirea șomerilor.
Voucherele vor fi eliberate de către Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă și de filialele teritoriale.
Cristina Jicol