Biroul Permanent Național al Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) a făcut o apreciere a celor 100 de zile de mandat al Președintelui R. Moldova, Igor Dodon, transmite CURENTUL.
Potrivit membrilor Biroului, Igor Dodon a demonstrat doar că este un Președinte al scuzelor, iar promisiunile sale nu au fost îndeplinite.
Igor Grosu, secretar general al PAS: „Referendumul este un joc al lui Dodon cu Plahotniuc pentru a ne sustrage atenția de la problemele reale ale societății. Partidele de stânga sunt sugrumate de Dodon, cele de centru-dreapta de către PDM. Numirea în funcție la „MoldovaGaz” a unui reprezentant PDM, împărțirea posturilor Ambasadorilor, indicațiile PDM-iștilor din teritoriu să nu atingă primarii și consilierii PSRM, împărțirea posturilor de televiziune nu fac decât să manipuleze și să ducă în eroare societatea. Deși a fost împotriva votului uninominal, s-a lăudat în conferință că a fost inițiatorul sistemului electoral mix. Dodon a numit și continuă să numească în funcție judecători cu probleme de integritate, dar – loiali PDM-ului. A fost o minciună când a spus că va retrage mandatele dacă vor avea probleme de integritate. Asta a demonstrat-o și în cazul numirii lui Harunjen în funcția de Procuror General. Președintele mimează efortul de avansare în cazul furtului miliardului, nu a făcut demersurile necesare pentru a publica al doilea raport KROLL”.
Vladimir Bolea: „Unica realizare din vizitele lungi la Moscova au fost ipostazele umilitoare. Tratamentul discriminatoriu față de producătorul autohton și agenții economici trebuie încetat. Problemele comerțului bilateral trebuie scoase din domeniul politicului. A deteriorat relațiile cu vecinii. La Bruxelles a promovat ideile rusești”.
Sergiu Litvinenco, jurist: „Președintele a anunțat că va iniția 4 Referendumuri. A spus că este în premieră. Amintim că în 1999 s-a desfășurat primul Referendum la inițiativa Președintelui Lucinschi, în care poporul a fost întrebat dacă este de acord cu modificarea Constituției în scopul instituirii sistemului prezidențial de guvernare. Parlamentul nu a ținut cont de voința poporului de atunci și R. Moldova a devenit republică semi-prezidențială și mai mult parlamentară. Noi nu credem că Parlamentul actual va ține cont de voința poporului”.
Dan Perciun, președintele tineretului PAS: „Președintele nu a demonstrat că este integru. În aceste 100 de zile, noi așa și nu am înțeles discrepanța dintre veniturile și cheltuielile acestuia”.
Liliana Nicolaescu, ex-viceministru al Educației: „Președintele are dreptul la inițiativă legislativă. El trebuie să cunoască însă că pentru a susține examenele de Bacalaureat elevii și acum scriu cereri pentru a fi admiși, au mai multe profiluri pentru a alege și la sfârșit au document, toți deopotrivă. Nu este nevoie de examen în paralel pentru liceu, am avea nevoie de dezvoltarea învățământului profesional tehnic. Oricine de poate informa din rapoarte și va vedea că în urma reformei examenului de BAC, corupția în domeniul educației a scăzut”.
Virgil Pîslariuc: „Președintele a compromis reglementarea conflictului transnistrean. Singura lui realizare în acest scop este vizita de curtoazie și mesajul de felicitare a nou alesului așa –zis președinte a regiunii. S-a lăudat că este primul Președinte care face acest lucru. Asta pentru că ceilalți știau că acest lucru este ilegal. Asigurarea păcii, prin comportamentul său xenofob, nu a făcut nimic altceva decât să dezbine și mai tare societatea. Președintele are același discurs, aceiași atitudine ca și în campania electorală. Ideea de predare a obiectului Istoria Moldovei în școli este una nedocumentată – acest obiect deja se predă în școli”.
Concluzia Biroului a fost că în aceste 100 de zile, Președintele Igor Dodon așa și nu a devenit un Președinte al tuturor, iar inițiativele sale sunt pentru a sustrage atenția de la problemele societății – corupția, sărăcia, șomajul, salariile mici.
Cristina Parfeni