[ X ]
[ X ]
[ X ]
PAS l-a denunțat pe Ion Ceban la Procuratură: Să fie atras la răspundere pentru abuz de putere
20 Mai

Dumitru Ivanov și Stoian Sergiu, vicepreședinții fracțiunii Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) din Consiliul Municipal Chișinău (CMC), au depus un denunț la Procuratura Generală (PG), cu privire la depășirea atribuțiilor de serviciu și abuz de putere prin contractarea contractelor de împrumut fără aprobarea de către Consiliul Municipal Chișinău, informează CURENTUL. 

Potrivit lor, în perioada 2021 – 2023, Ion Ceban a încheiat cu mai multe bănci comerciale din Republica Moldova, credite de împrumut în valoare totală de cca 735 milioane lei, inclusiv:

în anul 2021, la data de 5 și 27 mai, au fost contractate două credite de împrumut a câte 175 milioane lei, în sumă totală de 350 milioane lei;

în anul 2022, la data de 23 august a fost contractat un credit de împrumut în valoare de 115 milioane lei;

în anul 2023, la data de 5 octombrie și 20 decembrie, au fost contractate alte două credite în valoare de 150 milioane lei și respectiv de 120 milioane lei.

„Toate aceste credite au fost contractate ilegal! Ele nu respectă legea 419, art. 46. Nici unul din aceste credite nu are la bază decizia CMC, adică consilierii nu au votat aceste credite și nimeni nu a fost informat despre scopul, valoarea creditului, perioada de rambursare etc. Toate acestea au apărut post-factum, după creditarea lor.

La momentul contractării băncile au fost induse în eroare de către Primăria Chișinău și li s-a prezentat doar decizia cu privire la aprobarea bugetului a anului corespunzător, dar care nu poate înlocui o decizie a consiliului cu privire la împrumuturi.

Există bănuiala rezonabilă că primarul general al municipiului Chișinău Ion Ceban a săvârșit acţiuni care depăşesc în mod vădit limitele drepturilor şi atribuţiilor acordate prin lege, prin semnarea contractelor de împrumut cu mai multe bănci comerciale din Republica Moldova”, au menționat fruntașii PAS din CMC.

Fracțiunea PAS din CMC a depus astăzi un denunț prin care solicită Procuraturii Generale următoarele: „Procuratura Generală să atragă la răspundere contravențională și penală pentru abuz de putere sau depășirea atribuțiilor de serviciu pe funcționarii publici și de demnitate publică din cadrul Primăriei Chișinău care au participat la comiterea abuzurilor enumerate mai sus. Dacă se va dovedi că aceste acțiuni au loc ca urmare a comportamentului corupt al funcționarilor, tragerea lor la răspundere pentru fapte de corupție”.

„Fracțiunea PAS este alarmată de încălcările și ilegalitățile care sunt cu duiumul în gestionarea Chișinăului de către Ion Ceban și vă anunțăm că vom denunța fiecare ilegalitate de-a lui Ion Ceban până se va face dreptate chișinăuienilor”, au mai spus ei.

Inapoi la arhiva noutaților