[ X ]
[ X ]
[ X ]
PAS face propuneri pentru soluționarea problemei alimentării copiilor în instituțiile de învățământ preșcolar
13 Februarie

Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) a anunțat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, că au identificat soluții cu privire la problema alimentării copiilor în instituțiile de învățământ preșcolar din mun. Chișinău, informează CURENTUL.

Secretarul PAS, Igor Grosu, a declarat că, PAS propune organizarea alimentării copiilor din grădinițe prin intermediul întreprinderilor de stat de alimentare publică, responsabile de alimentarea elevilor.

„Acest lucru va avea următoarele efecte imediate. Conform estimărilor noastre va permite micșorarea costurilor de achiziții cu aproximativ 10-15%, urmare a creșterilor volumului de alimente contractate. Spre deosebire de alți agenți economici, Combinatele școlare dispun deja de capacități suficiente de depozitare, ambalare, livrare a produselor către instituțiile de învățământ. În plus, va fi mult mai simplu ca instituțiile acestea să fie monitorizate de Direcția municipală de siguranță a alimentației. Nu va trebui să monitorizezi 30-40 agenți economici, dar – cel mult 8 astfel de combinate care le vom avea în mun. Chișinău”, a precizat el.

Totodată, PAS propune trecerea bucătarilor din instituțiile preșcolare în subordinea Combinatelor școlărești. „Asta va permite majorarea salariilor bucătarilor de la 1060 lei până la 1824 lei. În plus, asta va diminua fluctuația bucătarilor și va asigura o formare continuă m performanțelor în timp. Totodată, propunem ca lucrătorii medicali din instituțiile preșcolare să fie trecuți în subordinea Centrelor de sănătate publică teritoriale sau a Centrelor medicilor de familie. Aceasta ar permite o mai bună salarizare a personalului și o mai bună calitate a serviciilor prestate”, a spus Grosu.

Potrivit lui, pentru a transpune în viață soluțiile propuse e nevoie de întreprins acțiuni la nivelul legislativ. „Unu – trebuie să fie definitivat cadrul juridic al Combinatelor școlărești. Doi – trecerea bucătarilor de la instituțiile preșcolare în subordinea Combinatelor școlărești. Trei – modificarea legii achizițiilor publice care ar permite ca Combinatele școlărești să desfășoare achiziții în locul direcțiilor de sector. Patru – modificarea cadrului legal, ca să fie trecut personalul medical din subordinea domeniului educației din instituții în sistemul de sănătate”, a punctat secretarul PAS.

Igor Grosu a mai spus că până nu a fost adoptat Bugetul municipiului Chișinău în lectură finală, municipalitatea va trebui, în mod de urgență, să creeze un subprogram pe dimensiunea educației care ar viza repararea și dotarea blocurilor alimentare din cadrul instituțiilor preșcolare.

Andriana Cheptine

Inapoi la arhiva noutaților