Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) califică măsurile propuse de actuala guvernare privind evaluarea judecătorilor drept un act de subordonare a justiției intereselor politice, transmite CURENTUL.
În cadrul unei conferințe de presă, liderul PAS, Maia Sandu, a explicat care sunt riscurile măsurilor propuse de Guvern privind procesul de evaluare a judecătorilor.
„Evaluarea extraordinară, externă, veritabilă a judecătorilor se înlocuiește cu o evaluare internă, prin mecanisme interne. Evaluarea procurorilor a fost în general exclusă. Acest mecanism va permite subordonarea judiciarului politicului. Judecătorii și procurorii trebuiau evaluați pe partea de profesionalism și integritate de persoane independente, integre, din afara țării. Mecanismul propus de Guvern nu se deosebește de cel vechi. Grav este că mecanismul poate fi folosit împotriva judecătorilor care nu îndeplinesc comenzi politice. În proiect se spune că evaluarea va fi făcută de un Colegiu al CSM, prin Comisia juridică parlamentară, care va numi membrii în acest Colegiu. Temerea noastră este că Dodon va elimina din sistem judecătorii care nu-i fac jocurile”, a spus Maia Sandu.
La rândul său, deputatul Sergiu Litvinenco a menționat că problema numărul unu este mandatul actualilor membri ale Colegiilor de evaluare.
„Se propune ca cele două Colegii existente să fie dizolvate și unificate în unul singur. Este o problemă de constituționalitate. Vorbim aici și de întreruperea mandatului celor două colegii ai membrilor. Dacă se implementează acest concept există riscul ca actuala majoritate să preia controlul total asupra evaluării și carierei judecătorilor. Un alt aspect este că se renunță la reformarea Curții Supreme de Justiție”, a spus Sergiu Litvinenco.
Cristina Parfeni