[ X ]
[ X ]
[ X ]
PAS, dispus să contribuie la îmbunătățirea sistemului electoral actual și nu pledează pentru modificare
31 Martie

Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) își manifestă disponibilitatea de a participa la dezbateri pe marginea identificării unui nou sistem electoral doar pentru alegerile din 2022, iar, în afară de modelul elaborat de Partidul Democrat, propune pentru discuții implementarea sistemului proporțional cu liste deschise într-o singură circumscripție electorală, după exemplul Olandei din 2017. Despre aceasta se spune într-o declarație a Biroului Politic Național al formațiunii, informează CURENTUL.

Pentru alegerile din 2018, PAS se arată dispus să discute și să contribuie „la îmbunătățirea sistemului electoral actual, în baza problemelor identificate în ultima campanie prezidențială și în conformitate cu constatările Curții Constituționale și ale instituțiilor internaționale”.

PAS menționează că schimbarea sistemului electoral actual în cel uninominal „reprezintă o capcană întinsă societății, prin care se induce în eroare populația precum că actualul sistem electoral este cauza stării deplorabile în care ne aflăm cu toții. Și asta în condițiile în care anume Partidul Democrat și conducătorul său au discreditat actualul sistem proporțional, încropind prin corupție politică, șantaj și cu ajutorul instituțiilor statului aflate în captivitate oligarhică, o majoritate parlamentară falsă și ilegitimă, prin distrugerea partidelor și cooptarea membrilor acestora la majoritatea constituită în jurul Partidului Democrat”, precizând că nu sistemul electoral e cauza acestei situații grave, ci anume politicienii corupți și incompetenți care caută mijloace de a rămâne în continuare la guvernare.

„Așa-numitele dezbateri sunt un spectacol de prost-gust, deoarece PD nu își dorește să caute cel mai potrivit sistem electoral pentru Republica Moldova, ci doar să impună ”votul uninominal” care avantajează exclusiv Partidul Democrat, bifând, totodată, și îndeplinirea uneia dintre condițiile Comisiei de la Veneția. De altfel, Comisia de la Veneția, pe lângă cerința formală vizând modificarea sistemului electoral cel târziu cu un an înainte de alegeri, statuează că stabilitatea legislației electorale presupune inclusiv inadmisibilitatea vreunei aparențe de manipulare în interesul partidului de guvernare”, mai spune PAS, precizând că nu va participa la dezbaterile publice organizate de deputați, care sunt o „mimare”.

Cristina Gurez

Inapoi la arhiva noutaților