[ X ]
[ X ]
[ X ]
PAS, despre situația creată în jurul protejării patrimoniului cultural al municipiului Chișinău
1 Februarie

Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Virgiliu Pâslariuc a declarat, în cadrul unei conferințe de presă, că situația creată acum în jurul protejării patrimoniului cultural al municipiului Chișinău este rezultatul jocurilor murdare de ordin politic, informează CURENTUL.

„Am anunțat această conferință de presă în legătură cu situația critică care s-a produs în jurul Consiliului național de monumente istorice și de distrugerea metodică și planificată a centrului istoric a municipiului Chișinău, care a urmat în rezultatul capturării acestei instituții de către ceea ce numim noi „mafia imobiliară din Chișinău”. Cei care de fapt trebuie să apere patrimoniul nostru acum avizează distrugerea acestuia”, a declarat Virgiliu Pâslariuc.

Totodată, deputatul a menționat că la ședința Consiliului Național a Monumentelor Istorice din 29 ianuarie 2021 s-au luat câteva decizii controversate: „Cea mai cunoscută a fost cea care pune în pericol existența bisericii Constantin și Elena, pentru că în preajma sa, pe un loc destul de dificil geologic, se va construi un complex multifuncțional, cu un business centru cu 21 de etaje, patru clădiri de locuit de 17 etaje și trei etaje subterane de parcări. Vă dați seama că dacă acest mastodont va fi construit, nu doar Circul care este alături, dar și biserica se va afla în pericol, s-ar putea să nu reziste tensiunii”.

Deputatul PAS, Lilian Carp a mai spus că în acea zonă au fost construite foarte multe clădiri, dar nu s-a construit nici o instituție preșcolară, școlară de învățământ, policlinică etc. „Trebuie atacată acea hotărâre a Guvernului privind modificarea componenței Consiliului național a monumentelor”, a precizat Carp.

Deputații PAS au venit cu câteva solicitări:

1. „Primarul general, Ion Ceban, cât mai repede să înceapă dezbaterile publice privind elaborarea planului urbanistic zonal, unde foarte clar să reglementeze regimul de înălțime, tipuri de utilitate a clădirilor.

2. Până la elaborarea planului urbanistic zonal, să fie anulată sau suspendată această decizie a Consiliului național a monumentelor și să avem o claritate care va fi viziunea, fiindcă noi avem o mare problemă. Această arteră a municipiului Chișinău este foarte încărcată.”

Cristina Jicol

Inapoi la arhiva noutaților