[ X ]
PAS a formulat o cerere de chemare în judecată a CEC. Detalii
23 Ianuarie

Liderul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), candidatul ACUM în circumscripția Europei de Vest, Maia Sandu, în cadrul unei conferințe de presă, a venit cu 3 solicitări urgente către Comisia Electorală Centrală (CEC), informează CURENTUL.

„Această guvernare continuă să creeze abuzuri enorme în raport cu cetățenii care locuiesc în afara țării, încercând să le creeze impedimente pentru a-și exercita dreptul la vot. Din acest motiv, ieri am formulat o cerere de chemare în judecată a CEC, prin care cerem anularea hotărârii comisiei de stabilire a secțiilor de vot peste hotare”, a precizat Sandu.

În același timp, ea a oferit mai multe detalii cu privire la solicitare. „La adoptarea hotărârii respective, CEC, dar și Guvernul au neglijat 2 prevederi exprese ale codului electoral. Codul electoral prevede că la stabilirea secțiilor de votare peste hotare trebuie să se țină cont de prezența la vot, la ultimele alegeri, vorbim de alegerile prezidențiale din 2016, și de rezultatele înregistrării prealabile. Guvernarea a făcut abstracție de ambele prevederi. Dacă ne uităm unde și cum s-au înregistrat cetățenii noștri peste hotare și cum a deschis guvernarea secțiile de vot, vedem că s-au deschis secții de vot acolo unde nu s-au înregistrat cetățenii sau unde numărul este foarte mic. În schimb, unde s-au înregistrat mai mulți oameni, secții de vot nu au fost deschise”, a declarat liderul PAS.

Prin urmare, Sandu s-a referit la a doua solicitare. „Al doilea abuz major, cu care sunt amenințați cetățenii noștri din diasporă, este lipsirea lor de dreptul de a vota pe motiv că au pașapoartele expirate. Vreau să reamintesc că, la toate scrutinele precedente, CEC, cu puțin timp înainte de alegeri, adopta o decizie, prin care permitea votul cu pașapoarte expirate. Dacă nu primim un răspuns satisfăcător de la CEC în următoarele zile, vom acționa Comisia în judecată și la acest subiect”, a vorbit ea.

Totodată, Sandu a comunicat și următoarea cerere. „Al treilea lucru este că, în diasporă cetățenii noștri trebuie să parcurgă distanțe mari ca să ajungă la vot. Cerem autorităților să le permită concetățenilor din diasporă – să poată să voteze timp de 2 zile, pe 23 și 24 februarie. Pentru ca lucrul acesta să se întâmple, trebuie să fie modificată legea”, a conchis Sandu.

Mihaela Conovali

Inapoi la arhiva noutaților