Partidul Verde Ecologist din Republica Moldova (PVE) condamnă orice act de corupție și a venit cu câteva recomandări pentru a combate fenomenul corupției la nivel european, transmite CURENTUL.
În cadrul unei conferințe de presă, membrii PVE au făcut referire la raportul verzilor europeni asupra fenomenului corupției în UE.
Potrivit juristului Dinu Manole, raportul este bazat pe cercetări științifice, rapoarte la nivel european și are scopul de a atrage atenția supra fenomenului corupției în UE.
„Conform calculelor celor 4 autori – parlamentari din partea Verzilor europeni, costurile corupției în UE constituie 904 miliarde de euro. La nivel național prejudiciul cauzat de corupție PIB-ului statelor membre ale UE variază de la 0,76% la 15%. Dacă banii aceștia ar fi putut fi repartizați în mod egal între cele 510 milioane persoane care trăiesc în Europa, atunci, în 2016, fiecărei persoane îi reveneau 1 772 euro. Se menționează că, odată ce țările devin membre ale UE, corupția în interior se diminuează.
Sectoarele deosebit de vulnerabile la corupție sunt achizițiile publice la nivel regional și local; dezvoltarea urbană și construcțiile; planificarea ecologică; sănătatea, în special achizițiile publice și industria farmaceutică”, a spus Dinu Manole.
Astfel, PVE recomandă: Crearea unui climat social onest care să transfere corupție în categoria fenomenelor sociale inacceptabile; revizuirea anuală a practicilor anticorupție; dezvoltarea sistemului actual de achiziții publice; miniștrii sunt încurajați să declare cheltuielile lunare, de călătorie, cadourile care le primesc etc.; utilizarea mecanismelor de responsabilizare a participării cetățenilor și a dialogului cu societatea civilă; asigurarea monitorizării respectării standardelor etice; audit de performanță; reglementarea din punct de vedere etic a relației sectorului public cu mediul de afaceri; reducerea costurilor pentru campaniile electorale; rotația personalului în administrația publică.
Cristina Parfeni