[ X ]
Partidul „ȘOR”, reacție la opinia Comisiei de la Veneția: Mizăm pe o hotărâre în spiritul jurisprudenței constituționale
21 Decembrie

Partidul „ȘOR” a venit cu unele comentarii urmare a răspunsului Comisiei de la Veneția în privința demersului Curții Constituționale a Republicii Moldova privind standardele internaționale ale constituționalității unui partid politic, informează CURENTUL. 

„Potrivit avizului Comisiei de la Veneția, declararea neconstituțională a unui partid politic reprezintă o ingerință în dreptul la libera asociere și întruniri, protejat de articolul 11 al Convenției Europene a Drepturilor Omului, și va fi egală cu interzicerea acestui drept.

De asemenea, Comisia de la Veneția subliniază că declararea neconstituțională a unui partid reprezintă o măsură de limitare extremă și trebuie să fie aplicată cu maximă reținere. Totodată, experții comisiei subliniază că un partid, care tinde spre schimbarea ordinii constituționale prin metode legale, nu poate fi interzis sau desființat pentru acest scop, deoarece asta va însemna încălcarea libertății la opinie și întruniri.

Comisia de la Veneția a mai stabilit că declararea neconstituțională a unui partid, în absența unor dovezi evidente și plauzibile de acțiuni antidemocratice, care ar reieși direct din programul sau din activitatea acestuia, constituie o violare a art. 11 al Convenției Europene a Drepturilor Omului” – se spune într-un comunicat al formațiunii.

Potrivit partidului, „Comisia a mai atenționat că dizolvarea unui partid politic reprezintă întotdeauna un caz excepțional și extrem și poate fi aplicat doar dacă nu există alte măsuri legale de sancționare. Statul trebuie să demonstreze că asemenea acțiuni  sunt suficiente într-o societate democratică. În practică, au fost dizolvate doar partide implicate direct în acțiuni violente de terorism, extremism, secesiune teritorială, iar liderii acestora și-au asumat aceste acțiuni.

În același timp, Comisia de la Veneția a mai stabilit că încălcarea legislației privind raportările financiare nu poate servi temei pentru dizolvarea unui partid politic”.

„Deși nu poate confirma sau infirma alegațiile din sesizarea Guvernului, fapt care urmează a fi analizat obiectiv și atent de către Curtea Constituțională a Republicii Moldova, Comisia de la Veneția reiterează că dizolvarea unui partid politic reprezintă cea mai gravă măsură existentă.

De asemenea, Comisia a atenționat că starea de urgență, instituită într-un stat, nu poate fi temei de restrângere a drepturilor și libertăților fundamentale ale omului” – se mai spune în declarația partidului.

Partidul „ȘOR” a precizat că, în data de 10 decembrie 2022, de Ziua Internațională a Drepturilor Omului, la solicitarea Înaltei Curți, a semnat opinia partidului privind sesizarea Guvernului Republicii Moldova. În această opinie au fost expuse toate „argumentele de fapt și de drept care demonstrează netemeinicia sesizării executivului de a crea un prim precedent în istoria țării de ingerință în dreptul fundamental la libera asociere”.

„În final, Partidul „ȘOR” mizează pe faptul că judecătorii Curții Constituționale vor ține cont de remarcile privind caracterul abuziv al demersului Guvernului și vor emite o hotărâre în spiritul jurisprudenței constituționale, cu respectarea drepturilor omului” – se mai afirmă în declarație.

Inapoi la arhiva noutaților