Deputații fracțiunii Partidului „Șor” au înregistrat astăzi în Parlament un proiect de modificare a legii privind patentele de întreprinzător. Potrivit lor, patentele de întreprinzător nu trebuie să aibă termen de valabilitate, informează CURENTUL.
„Conform statisticilor Oficiului Fiscal de Stat din 31 decembrie 2020, numărul total al patentelor de întreprinzător active este de circa 11 500. Proprietarii de patente au achitat mai mult de 6 milioane de lei – impozite în Bugetul de Stat. Mai mult de jumătate dintre proprietarii acestor patente sunt din sfera comerțului cu amănuntul: gherete, pavilioane etc., care au achitat circa 5 milioane de lei în Bugetul de Stat. Pentru câteva zeci de mii de persoane activitățile care se țin pe patentele de întreprinzător sunt unica sursă de venit, luând în considerare faptul că salariile și pensiile în țara noastră sunt foarte mici”, a declarat deputatul Partidului „Șor”, Vadim Fotescu, în cadrul unui briefing de presă.
Potrivit lui, conform Legislației în vigoare, patentele de întreprinzător pentru persoanele care activează în sfera comerțului cu amănuntul sunt valabile până la finele anului 2022.
„Deputații Partidului „Șor” au înregistrat astăzi un Proiect de modificare a legii privind patentele de întreprinzător, în așa fel ca patentele să nu aibă termen de valabilitate, iar oamenii să lucreze liniștit. Datorită deținătorilor de patente de întreprinzător businessul mic va putea supraviețui în această perioadă dificilă și nu numai. Datorită acestor patente oamenii vor avea posibilitatea să muncească legal, vor fi păstrate locurile de muncă existente, iar volumul vânzărilor pe piața internă va fi majorat. Este evident că patentele de întreprinzător nu trebuie să fie anulate pentru că mii de oameni și familii vor rămâne fără surse de venit”, a precizat deputatul.
Totodată, el a menționat că, anterior, fracțiunea Partidului „Șor” s-a expus cu privire la prelungirea patentelor până la 5 ani, dar acum deputații consideră că persoanele care dețin patentele de întreprinzător nu trebuie să aibă termen de valabilitate, mai ales că în perioada pandemică statul nu a susținut acești întreprinzători. „Pentru o economie puternică este nevoie de o politică fiscală puternică. Trebuie să le oferim oamenilor șansa de a lucra și de a avea venituri mai mari”, a conchis Fotescu.
Cristina Jicol