[ X ]
[ X ]
[ X ]
Partidul Șor: Medicamentele pentru pensionari trebuie să fie gratuite
10 Octombrie

Liderul Partidului Politic „ȘOR”, deputatul Ilan Șor, a anunțat despre o nouă inițiativă legislativă, care vine să soluționeze problemele accesului pensionarilor, în special al celor de la sate, la asistență medicală și medicamente, transmite CURENTUL cu referire la un comunicat de presă al partidului.

„Din păcate, la ora actuală, mulți pensionari nu au posibilitate să cumpăre medicamente de care au mare nevoie, iar, de regulă, în sate nu există farmacii unde să achiziționeze medicamente. Oamenii sunt nevoiți să se deplaseze mulți kilometri pentru a găsi medicamentul necesar”, a declarat Ilan Șor într-un mesaj video postat pe pagina sa oficială pe o rețea de socializare.

Liderul Partidului „ȘOR” a anunțat, în context, că fracțiunea parlamentară a elaborat încă un proiect de lege social care ar conduce semnificativ la îmbunătățirea situației privind accesul oamenilor la asistență medicală. Inițiativa legislativă a fracțiunii Partidului „ȘOR” se referă la o serie de inovații revoluționare: garantarea cu medicamente gratuite pentru toți pensionarii și persoanele cu dizabilități și deschiderea în fiecare localitate rurală a cel puțin câte o farmacie.

„Esența proiectului este simplă. În urma aplicării acestuia vor fi asigurate două lucruri: eliberarea medicamentelor gratuite către toți pensionarii și persoanele cu dizabilități și deschiderea unei rețele de stat de farmacii în fiecare sat”, a explicat Ilan Șor.

Politicianul spune că statul este obligat să garanteze asigurarea dreptului oamenilor de a avea acces la sistemul de sănătate și medicamente.

Ilan Șor a mai declarat că partidul său poate oferi un mecanism pentru acoperirea financiară a acestor garanții și anume – legalizarea unor monopoluri de stat, care va conduce la creșterea veniturilor bugetare.

„Noi știm de unde pot fi obținute fonduri suplimentare pentru implementarea și menținerea acestor garanții. Propunem instituirea monopolului de stat asupra importului de alcool și țigări. Propunem Parlamentului două soluții: prima se referă la sursă de fonduri, iar a doua la accesul vârstnicilor la serviciile de sănătate. Următoarea noastră inițiativă legislativă va viza introducerea monopolurilor de stat – unele sfere ale economiei vor fi controlate de stat, iar acest fapt va permite să obținem fonduri pentru susținerea unor asemenea inițiative sociale”, a spus Ilan Șor.

În încheierea mesajului său, Ilan Șor a promis că fracțiunea partidului său va insista asupra adoptării acestei inițiative, iar în cazul în care coaliția de guvernământ va refuza să sprijine adoptarea acestei legi, Partidul „ȘOR” se angajează să deschidă fără sprijinul statului farmacii sociale în fiecare comună în care localnicii vor opta la alegerile din 20 octombrie pentru candidații Partidului „ȘOR”.

Reamintim că Ilan Șor a susținut deschiderea la Orhei a primei farmacii sociale din țară. Aici, medicamentele sunt vândute la prețuri mai mici decât în alte farmacii.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților