[ X ]
[ X ]
[ X ]
Partidul „Șor” face apel la conducerea Republicii Moldova și Ucrainei. Iată despre ce e vorba!
15 Septembrie

Fracțiunea parlamentară a Partidului „Șor” face apel la conducerea și la guvernarea Republicii Moldova și a Ucrainei și cere ca partea ucraineană să stopeze lucrările de extindere a complexului hidroenergetic nistrean, informează CURENTUL.

„Suntem în pandemie, numărul de cazuri de infectare crește, oamenii mor, în fiecare zi auzim nu doar discuții, dar și fapte privind scumpirea carburanților și nu putem să omitem faptul privind situația dezastruoasă de la râul Nistru și faptul că țara noastră riscă să rămână fără apă. Acest subiect a fost și rămâne unul dureros pentru echipa noastră, motiv pentru care am întreprins mai multe măsuri pentru a preveni situația ecologică dezastruoasă a ecosistemului bazinului fluviului Nistru, astfel încât cetățenii noștri să nu aibă de suferit”, a declarat deputatul fracțiunii parlamentare a Partidului „ȘOR”, Marina Tauber, în cadrul unui briefing de presă.

Ea a spus: „Colega noastră, Violeta Ivanov, fost ministru de ecologie și mediu, doctor în științe și specialist excepțional în sfera dată, care este recunoscut la nivel internațional a făcut mai multe demersuri în vederea identificării soluțiilor privind problemele ecologice de la Nistru. Ea a prezentat mai multe documente și probe și a semnalat faptul că au fost alocate fonduri externe de milioane de dolari pentru proiecte privind consolidarea fluviului Nistru, însă rezultatele au fost nesemnificative. Ea este și autoarea Declarației care a fost adoptată în Legislativul precedent”.

Totodată, Marina Tauber a menționat despre adoptarea Declarației cu privire la impactul curent și viitor al construcțiilor hidroenergetice de pe fluviul Nistru. „Menționez acest lucru în contextul în care Ucraina a decis să continue lucrările de construcție la Hidrocentrala de la Novodnestrovsk. Nu înțelegem din ce motiv declarația care a fost adoptată de Parlament nu funcționează și nu a fost întreprins în acest sens nimic”, a precizat ea.

De asemenea, Tauber a spus că, cel mai mare risc este că cetățenii noștri vor rămâne fără principala sursă de apă potabilă. Potrivit experților din domeniu și din Ucraina proiectele ar putea spori activitatea seismică din regiune și ar putea înrăutăți calitatea apei.

„Ucraina continuă însă instalarea noilor hidrocentrale de la Nistru. Prin urmare Fracțiunea noastră parlamentară a Partidului „Șor” face apel la conducerea și la guvernarea ambelor țări și cerem ca partea ucraineană să stopeze lucrările de extindere a complexului hidroenergetic nistrean. Solicităm părții ucrainene să-și onoreze angajamentele asumate prin ratificarea Convenției privind evaluarea impactului asupra mediului înconjurător în contextul transfrontalier și să fie cât mai profund analizate toate consecințele care deja ne-au adus la situația în care suntem”, a spus ea.

Cristina Jicol

Inapoi la arhiva noutaților