[ X ]
[ X ]
[ X ]
Partidul ȘOR cere ca pensionarii să fie asigurați cu medicamente gratuite
17 Iulie

Fracțiunea Parlamentară a Partidului Politic “ȘOR” a elaborat un proiect de lege prin care toți pensionarii, fără excepție, să fie asigurați cu medicamente gratuite sau la prețuri mici. Inițiativa a fost prezentată astăzi, în cadrul unui briefing la Parlament, de către deputata Partidului “ȘOR” Reghina Apostolova, transmite CURENTUL.

Deputata a atras atenția că sistemul actual de compensare a costului medicamentelor s-a dovedit ineficient, lucru demonstrat și de cercetările efectuate anterior. Ea s-a referit în special la un sondaj al Fundației Soros-Moldova, efectuat în anul 2015. Acest sondaj a demonstrat că cetățenii cărora le erau prescrise medicamente compensate, cheltuiau suplimentar în medie câte 400 de lei lunar. 51% din respondenți își cumpărau singuri medicamentele de care aveau nevoie, din cauză că acestea nu erau în lista celor compensate.

„76% dintre persoanele în etate din țara noastră suferă de boli cronice. Anume lor, în primul rând, statul le limitează accesul la medicamente din cauza sistemului nefuncțional de asigurare medicală. De aceea, noi propunem adoptarea legii privind garantarea accesului la medicamente pentru pensionari. Accentuez – toți pensionarii vor primi medicamente gratuit, sau cu reducere de la 60% la 90%”, a declarat Reghina Apostolova.

Deputatul a mai precizat că mărimea reducerii va depinde de mărimea pensiei și existența altor surse de venit. Medicamentele vor fi eliberate în baza rețetei. Costul lor va fi compensat de stat din Fondul de asigurări obligatorii în medicină și din bugetul Ministerului Sănătății.

Reghina Apostolova a chemat și deputații din alte fracțiuni să susțină inițiativa legislativă a Partidului „ȘOR”, menționând că este vorba de „sănătatea persoanelor în etate, care au muncit toată viața pentru țara lor”.

Anterior Partidul „ȘOR” a lansat și un proiect de lege privind reducerea vârstei de pensionare. Formațiunea a propus revenirea la vârsta de pensionare de până la așa-numita reformă de pensionare din 2017 – 62 de ani pentru bărbați și 57 pentru femei. Potrivit liderului formațiunii, Ilan Șor, având în vedere speranța de viață în țară, reforma a fost dură și inumană.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților