Vicepreședintelui Partidului „ȘOR”, Marina Tauber, a avut o întâlnire de lucru cu noul reprezentant special al OSCE pentru reglementarea transnistreană, Franco Frattini, transmite CURENTUL.
În cadrul discuțiilor, Marina Tauber a salutat numirea unui politician cu experiență și autoritate, într-o funcție responsabilă. Mai mult, Marina Tauber și-a exprimat încrederea că domnul Frattini va obține rezultate tangibile în cadrul mandatului său.
Referindu-se la poziția Partidului „ȘOR” privind una dintre cele mai importante probleme ale statului moldovenesc – problema divizării țării, vicepreședintele partidului a subliniat că „Partidul „ȘOR” menține o poziție clară și fără compromisuri privind problema reglementării transnistrene. Moldova ar trebui să fie un stat unic, indivizibil … orice idee despre statutul Transnistriei nu trebuie să contrazică acest principiu fundamental”.
În același timp, partidul este în favoarea acordării autonomiei regiunii, ceea ce va permite coexistența pașnică și eficientă în cadrul unui stat unic – Republica Moldova. În acest sens, Marina Tauber a citat experiența de succes a Republicii Italiene ca exemplu, în special ea a menționat, „În calitate de model-exemplu, considerăm experiența Tirolului de Sud din componența Italiei. Se pare că exact o astfel de abordare delicată pentru rezolvarea problemei teritoriale care a fost aplicată în Tirolul de Sud este cea mai acceptabilă pentru Moldova. Conștientizarea tradițiilor stabilite, particularitățile mentalității locuitorilor, mediul lingvistic și cultural dominant – acestea sunt toate elementele importante ale unei reglementări”, a subliniat Tauber.
Potrivit vicepreședintelui Partidului „ȘOR”, această abordare se încadrează și în principiile politice ale partidului: „exemplul Tirolului de Sud, începând cu autonomia sa largă, până la activitatea sa legislativă independentă, propria politică de personal și activitate economică externă, este pe deplin integrat în prevederile cheie ale Programului Partidului „ȘOR” privind descentralizarea, regionalismul și autoguvernarea regională”.
Potrivit Marinei Tauber, formațiunea politică condusă de primarul de Orhei, Ilan Șor, își propune să introducă o politică absolut nouă, o cultură politică nouă, noi principii în sferele sociale, administrative și economice. „Autonomia reală a regiunilor, autoguvernarea locală, toleranța, egalitatea și metodele progresive de guvernare a țării vor deveni baza consolidării societății moldovenești și a statului moldovenesc. Acest lucru este extrem de asemănător cu experiența italiană pozitivă și inspirată de a soluționa problema Tiroului de Sud, care astăzi este una dintre cele mai bogate regiuni ale Italiei, fără a crea în același timp probleme de separatism pentru Republica Italiană”,- a concluzionat vicepreședintele Partidului ȘOR.
Vorbind despre experiența reușită a partidului în gestionarea unuia dintre cele mai mari orașe din Moldova – Orhei, despre proiectele sociale și de infrastructură implementate în oraș și în alte regiuni ale țării, reprezentantul partidului „ȘOR” a exprimat disponibilitatea partidului de a implementa, chiar începând de astăzi, cele mai reușite dintre aceste proiecte pe teritoriul Transnistriei, întărind în acest mod politica menținută de partid “cu pași mici” pentru a apropia cele două maluri ale Nistrului, precum și de a contribui la îmbunătățirea statutului social al celor mai vulnerabile categorii de locuitori din regiunea transnistreană.
Frattini a abordat cu interes informațiile furnizate, și a apreciat, de asemenea, succesele partidului în diferite direcții. Părțile au convenit să continue dialogul și cooperarea.
Franco Frattini este noul reprezentant special al OSCE pentru reglementarea transnistreană pentru perioada de reprezentanță a OSCE în Italia. Este unul dintre politicienii europeni cu cea mai mare autoritate.
A fost deputat în Camera Deputaților din Italia. El a condus diferite ministere italiene, inclusiv a fost Ministrul Administrației Publice și Afacerilor Regionale, Ministrul de Informații, Securitate și Secretele de Stat. Mai mult a deținut două mandate de Ministru de Externe al Republicii Italiene. A fost vicepreședinte al Comisiei Europene. De asemenea a fost Comisarul european pentru justiție, libertate și securitate și în prezent este președintele Institutului de Studii Eurasiatice.
Cristina Pendea