[ X ]
Partidul Schimbării are mai multe solicitări către „Moldovagaz”, ANRE și Guvern
10 Ianuarie

Partidul Schimbării a desfășurat, ieri, 9 ianuarie 2022, ședința Biroului politic permanent al partidului, în cadrul căreia a fost adoptată o Declarație cu privire la riscurile destabilizării politice și economice, transmite CURENTUL.

În Declarație, Partidul Schimbării a menționat despre lipsa de transparență a Guvernului cu privire la formarea prețului la gaze, incompetența Directorului General al S.A. „MoldovaGaz”, proasta gestionare a domeniului de către ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, precum și inacțiunea Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică.

„Partidul Schimbării este extrem de îngrijorat de inacțiunea și incompentența Ministrului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, inacțiunea și incompetența Directorului general S.A. „MoldovaGaz”, Vadim Ceban și servilismul Agenției pentru Reglementare în Energetică în contextul eventualei agravări a crizei energetice pe motiv de neajustare a tarifului, acumularea datoriilor și crearea riscului de deconectare a gazelor de către Gazprom.

Mai mult, folosindu-se de lipsa de transparență, incompetența și proasta administrare a crizei de către cei enumerați mai sus, unii actori politici și agenți de influență a Federației Ruse lansează mesaje de destabilizare şi îndeamnă la proteste, în dorinţa de a crește nemulţumirea și de a specula acest fapt în interes politic îngust”, se spune în Declarație.

Astfel, Partidul Schimbării solicită:

1. Conducerii Moldovagaz să comunice:

• ce fonduri a acumulat pentru plata gazelor în luna noiembrie și decembrie;
• care este suma datoriilor acumulate din diferența tarifară față de Gazprom în luna decembrie;
• dacă a solicitat sprijinul acţionarilor și dacă s-a adresat la bănci pentru contractarea creditelor în vederea acoperirii datoriilor acumulate față de Gazprom;
• dacă a solicitat de la Gazprom revizuirea condiţiilor de plată și dacă Gazprom a acceptat alocarea volumelor suplimentare de gaze pentru generarea energiei la centrala electrică MoldGRES, după ce SRL ”Furnizare Energie” şi-a întrerupt activitatea.

2. Conducerii ANRE:

• să se expună dacă sunt întrunite condiţiile din metodologia tarifară pentru revizuirea tarifelor la gaze/energie şi în ce perioadă acest lucru poate fi făcut.
• de ce până în prezent ANRE a inacționat în vederea ajustării tarifelor la gazele naturale.

3. Guvernului Republicii Moldova și Prim-ministrei, Natalia Gavriliță:

• de a examina circumstanțele expuse în prezenta declarație și de a comunica public acțiunile ce urmează să întreprindă Guvernul pentru administrarea crizei energetice, precum și să examineze alocarea resurselor suplimentare pentru majorarea compensaţiilor pentru consumatorii din păturile social vulnerabile, după ajustarea tarifului și eliminarea diferenței tarifare.
• reiterăm necesitatea elaborării caietului de sarcini în vederea efectuării auditului conformității S.A. ”Moldovagaz” și nicidecum a datoriei malului drept, precum a fost stipulat în Protocolul din 29 octombrie 2021. În acest sens, grupul economic al Partidului Schimbării a elaborat un proiect al caietului de sarcini la care trebuie să răspundă misiunea de audit. Reiterăm că perioada de efectuare a auditului S.A. ”Moldovagaz” trebuie extinsă de la 1 mai 2022 pănă la finele anului, ţinând cont de complexitatea sarcinilor. Considerăm necesar ca acest subiect să fie inclus pe agenda următoarei şedinţe a Comisiei mixte interguvernamentale moldo-ruse.

„Mai mult, solicităm asigurarea maximă a transparenței și a dreptului societății la informații, inclusiv prin publicarea obligatorie a componenţei comisiei care va desfăşura procedura de licitaţie şi evaluare a ofertelor cu privire la auditul S.A. ”MoldovaGaz”.

Partidul Schimbării consideră că pe timp de criză nu există o soluție mai bună decât o comunicare sinceră cu proprii cetățeni.

„Netransparența și incompentența conducerii Moldovagaz, a Ministrului Infrastructurii, precum și a ANRE-ului sunt folosite pentru a manipula opinia publică și a destabiliza situația politică și socială din Republica Moldova.

Guvernul trebuie să acționeze în anticiparea eventualei crize, să elaboreze un pachet de măsuri în domeniul energetic împreună cu societatea civilă și partidele de opoziție”, se mai spune în declarația partidului.

Partidul Schimbării își exprimă ferma convingere că în cazul necesității introducerii repetate a stării de urgență sau finanțării consumului curent al gazelor din contul bugetului public național, Guvernul are obligația de a taxa gestionarea defectuoasă a crizei energetice prin demiterea vice-premierului (i)responsabil Andrei Spânu, și adresarea solicitării de demitere a directorului general a S.A. ”MoldovaGaz” către Consiliul de observatori a societății”, se mai spune în Declarație.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților