Partidul Republican „INIMA MOLDOVEI” inițiază toate demersurile necesare pentru organizarea unui referendum în problema neutralităţii, concomitent cu alegerile parlamentare.
Irina Vlah, președintele partidului, în cadrul unui briefing, a amintit că, acum mai bine de o lună, Partidul Republican „INIMA MOLDOVEI” a propus public autorităţilor organizarea unui referendum în problema neutralităţii concomitent cu alegerile parlamentare. Inclusiv a venit cu o adresare oficială către preşedintele Parlamentului, Igor Grosu, cu solicitarea de a demara procedura prevăzută de legislaţie în acest sens. În paralel, a venit cu mai multe comunicări publice la această temă, argumentând necesitatea acestui referendum.
„Voi aminti şi cu această ocazie că principiul de neutralitate a fost introdus în Constituţie acum mai bine de 30 de ani, ceea ce le dă motiv unora, inclusiv demnitarilor cu funcţii înalte în stat, să spună că acesta e învechit, depăşit de timp şi că Republica Moldova ar trebui să renunţe la neutralitate, deoarece e un principiu nefuncţional. Asemenea expuneri sunt extrem de periculoase, deoarece neutralitatea este piatra de temelie atunci când vorbim despre necesitatea asigurării păcii în Republica Moldova. Noi considerăm că a venit timpul ca cetăţenii să se exprime clar la această temă, obligând astfel diferiţi aventurieri politici să abandoneze o dată şi pentru totdeauna ideea de a renunţa la neutralitate şi de a implica Moldova în anumite alianţe militare. Mai mult ca atât, având la bază voinţa clar exprimată de cetăţeni, autorităţile Republicii Moldova vor putea demara demersurile de rigoare pentru recunoaşterea neutralităţii noastre la nivel internaţional. Astfel, vom avea garanţii clare că Republica Moldova se va putea dezvolta în continuare în pace şi armonie.
Din păcate, demersurile noastre către autorităţi au rămas fără răspuns şi în această situaţie am apelat din nou la consultările cu cetăţenii. În rezultatul mai multor runde de consultări pe care le-am avut cu oamenii din diferite localităţi ale Republicii Moldova, am decis să apelăm la INIŢIATIVA POPULARĂ DE DECLANŞARE A REFERENDUMULUI ÎN PROBLEMA NEUTRALITĂŢII. Respectând legislaţia în vigoare, mâine vom depune avize informative la Comisia Electorală Centrală şi la Primăria municipiului Chişinău despre preconizata constituire a Grupului de iniţiativă privind organizarea referendumului consultativ în problema neutralităţii. Acest grup va fi constituit în maximum două săptămâni. Am putea, desigur, să-l constituim şi mai devreme, dar legislaţia prevede că înştiinţarea CEC şi a autorităţilor locale trebuie să aibă loc cu minimum 10 zile înainte de constituirea Grupului de iniţiativă”, a comunicat politiciana.
Irina Vlah a spus că ei nu exclud că, aşa cum s-a întâmplat şi anterior, autorităţile vor încerca să tergiverseze procesul de iniţiere a referendumului sau chiar să-l blocheze.
„De aceea, deja la această etapă venim cu îndemnul către autorităţi să conştientizeze cât de important este acest referendum pentru prezentul şi viitorul Republicii Moldova. Acesta va fi un referendum despre pace, va fi un punct de pornire spre asigurarea păcii în Moldova în continuare. Iar pacea este cel mai de preţ lucru pe care-l avem şi pe care trebuie să-l păstrăm. Sperăm că autorităţile vor înţelege aceasta şi nu vor crea piedici artificiale. Pentru că, până la urmă, libera exprimare a voinţei cetăţenilor este un drept fundamental. Iar obstrucţionarea referendumului va fi un atentat direct asupra libertăţii de exprimare în Republica Moldova, asupra libertăţii opiniei şi asupra dreptului cetăţenilor de a participa direct la adoptarea deciziilor importante pentru ţară”, a subliniat ea.
Liderul Partidului Republican „INIMA MOLDOVEI” a remarcat că timp este puţin şi fiecare zi contează.
„Chiar dacă CEC va folosi termenul maxim prevăzut de legislaţie pentru înregistrarea Grupului de iniţiativă, oricum vom putea demara colectarea semnăturilor cetăţenilor cu drept de vot orientativ pe la mijlocul lunii februarie. Ne vom mobiliza astfel încât să reuşim să adunăm în timp record numărul de semnături prevăzut de legislaţia în vigoare. Vom lua în calcul şi faptul că CEC, conform legislaţiei în vigoare, poate verifica semnăturile timp de o lună, iar Parlamentul ulterior va avea la dispoziţie maximum două luni pentru a adopta decizia de organizare a referendumului. Repet: chiar dacă admitem că CEC şi Parlamentul vor folosi termenele maxime prevăzute de legislaţie în acest sens, oricum va fi posibil de organizat referendumul concomitent cu alegerile parlamentare.
Profit de ocazie şi vin şi pe această cale cu un apel către cetăţeni. Dragi compatrioţi, referendumul în problema neutralităţii este o necesitate stringentă la acest moment. Acest referendum, mai bine zis rezultatul său, va fi garanţia că vom putea să ne dezvoltăm în pace şi nimeni nu ne va putea atrage în scenarii în stare să submineze pacea. În scurt timp, vom veni în faţa dvs. şi vom discuta cu dvs. despre multe alte aspecte importante în contextul referendumului pe care-l iniţiem. Şi eu sunt sigură că, împreună cu dvs., stimaţi cetăţeni, vom reuşi să înregistrăm o victorie importantă pentru patria noastră, Republica Moldova. Va fi victoria noastră comună, de care vom beneficia noi, copiii şi nepoţii noştri mult timp înainte! Aşa să ne ajute Dumnezeu!”, a conchis Irina Vlah.