[ X ]
[ X ]
[ X ]
Partidul Nostru cere interzicerea, prin lege, a explorării și extragerii gazelor de șist din R.Moldova
22 Martie

Conducerea Partidului Nostru (PN) a prezentat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, proiectul de lege cu privire la interdicția explorării și extragerii gazelor de șist din Moldova, ce a fost elaborate de experții formațiunii și aprobat în cadrul celui de-al V-lea Congres al PN, din 18 martie curent, informează CURENTUL.

Vicepreședintele formațiunii, Ilian Cașu, a spus că proiectul de lege este un răspuns la îngrijorarea a sute de mii de cetățeni în privința contractului semnat de guvernare și compania americană Frontera Resources, prin care se permite explorarea și exploatarea gazelor de șist de pe 40% din teritoriul Republicii Moldova.

„Ne exprimăm supărarea și condamnăm modul tâlhăresc de a semna contractual cu această companie dubioasă. Aceasta este o decizie care trebuie să fie adoptată împreună cu cetățenii. Pe noi, ca și pe concetățenii noștri, ne deranjează procedura ocultă și faptul că se ignoră îngrijorările privind acest contract. Noi propunem să se interzică explorarea și exploatarea de hidrocarburi lichide și gazoase pe teritoriu RM, pentru că sunt încălcate flagrant mai mult enorme legale și există și Codul subsolului. Acest contract încalcă flagrant prevederile legii Subsolului”, a declarat Cașu.

Nicolai Țipovici, vicepreședinte al PN, a menționat că decizia adoptată și contractul semnat este „o bombă atomică pentru R.Moldova”. „Nu trebuie să uităm că RM se află într-o zonă seismică și că exploatarea și explorarea poate duce la un nou val de seisme și asta e foarte periculos”, a menționat Țîpovici.

Totodată, vicepreședintele PN a menționat că îngrijorător este și faptul că semnarea contractului a avut loc „pe ascuns”, la 2 ianuarie curent, când cetățenii marchează sărbătorile de iarnă.

Potrivit conducerii PN, compania este înregistrată pe Insulele Cayman și este „o companie în faliment, cu o stare financiară catastrofală”. La 30 iunie 2016, Frontera Resources indica pe contul său – 50 mii de dolari, datorii de peste 460 de mii de dolari și un deficit de capital – 52 milioane dolari.

Dumitru Ciubașenco, vicepreședintele PN, a spus că proiectul de lege va fi transmis Președintelui RM, Igor Dodon, pentru a-l înregistra în Parlament, iar dacă nu va fi susținut, atunci Partidul Nostru se va adresa direct cetățenilor.

Ciubașenco a reiterat că asemenea gen de activități nu doar vor cauza daune ireparabile ecologiei și pământurilor roditoare, dar sânt și extrem de periculoase pentru sănătatea populației, de aceea PN cere interzicerea, la nivel legislativ, a explorării și extragerii hidrocarburilor din Republica Moldova.

Cristina Gurez

Inapoi la arhiva noutaților