[ X ]
[ X ]
[ X ]
Partidul Frontul Salvării Moldovei: „Trebuie să cerem despăgubiri de la Federația Rusă în valoare de 25 miliarde de dolari”
2 Martie

Partidul Frontul Salvării Moldovei, condus de activistul Marcel Darie a lansat o declarație privind  25 de ani de la declanșarea războiului moldo-rus de pe Nistru pentru apărarea independenței și integrității teritoriale a Republicii Moldova, transmite CURENTUL. 

În declarație se spune că, problema transnistreană rămâne și acum un”conflict înghețat”, iar Rusia nu are de gând să-și scoată armata din Transnistria. În opinia autorului, negocierilor în format 5+1 nu este productiv, și Rusia îl folosește pentru a conserva conflictul pe un termen nedeterminat. Mai mult FSM, consider că  partidele afiliate Kremlinului, deseori învinovățesc RM și conducerea acesteia din 1992 de declanșarea conflictului de la Nistru, iar partidele oligarhice, deseori se solidarizează cu acestea, si de fapt sunt partide satelit ale stângii filoruse.

„Solicitam Guvernului si Parlamentului R. Moldova:

1. Sa se adreseze către toate statele lumii, in special Uniunea Europeana si SUA, să instituie sancțiuni suplimentare la cele generate de dosarul ucrainean, economice și financiare împotriva Federației Ruse, până când Federația Rusă nu-și va retrage trupele și administrația ilegala din regiunea transnistreană a R. Moldova.

2. Sa fie declarată drept organizație criminală și teroristă, așa zisul Minister al securității din Transnistria, iar tuturor colaboratorilor acestuia de interzis accesul pe teritoriul controlat de Guvernul legitim de la Chișinău.

3. Regiunea transnistreană sa fie declarată oficial zona ocupată temporar de Federația Rusă, în acest scop să fie înaintată o acțiune în Justiția internațională împotriva FR, de cerut despăgubiri de circa 25 de miliarde de dolari, câte un miliard pentru fiecare an de ocupație, la fel cum a procedat Ucraina în cazul Crimeii”, se mai spune în declarația semnată de Marcel Darie.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților