Comisia Electorală Centrală (CEC) reamintește că partidele politice mai au timp până la sfârșitul lunii să prezinte rapoartele anuale privind gestiunea financiară pentru anul 2021, informează CURENTUL.
Potrivit unui comunicat de presă, rapoartele vor fi prezentate Comisiei, în conformitate cu prevederile Legii nr. 294/2007 privind partidele politice și a Regulamentului privind finanțarea activității partidelor politice, aprobat prin hotărârea CEC nr. 4401/2015.
Raportarea va fi realizată atât în formă electronică, prin intermediul SSI „Control Financiar”, cât și pe suport de hârtie, conform modelelor de documente stabilite și aprobate în acest sens, care, ulterior, vor fi făcute publice, fiind plasate la rubrica „Finanțarea”, secțiunea “Finanțarea partidelor prin Control financiar”, pe pagina web a Comisiei www.cec.md.
Totodată, partidele politice ale căror venituri sau cheltuieli anuale depășesc un milion de lei sunt obligate să efectueze auditul rapoartelor privind gestiunea financiară cel puțin o dată la 3 ani. Astfel, Comisia a identificat 9 partide cu venituri sau cheltuieli anuale peste un milion de lei, care urmează să prezinte auditul rapoartelor privind gestiunea financiară pentru anii 2019-2021: Partidul Democrat din Moldova, Partidul Comuniștilor din Republica Moldova, Partidul Liberal, Partidul Politic „Partidul Socialiștilor din Republica Moldova”, Partidul Politic „Șor”; Partidul Politic „Partidul Nostru”, Partidul Liberal Democrat din Moldova, Partidul Politic „Platforma Demnitate și Adevăr”, Partidul Politic „Partidul Acțiune și Solidaritate”.
În context, menționăm că Partidul Comuniștilor din Republica Moldova nu a prezentat auditul raportului privind gestiunea financiară pentru anii 2016-2018.
Raportul de audit, împreună cu raportul anual privind gestiunea financiară a partidului politic, va fi expediat Comisiei Electorale Centrale, iar în cazul în care partidul politic a beneficiat de alocații de la bugetul de stat – și Curții de Conturi.
CEC atenționează că neprezentarea raportului privind gestiunea financiară în termenul și formatul stabilit conform legii, inclusiv prezentarea unor date incomplete, constituie încălcare a prevederilor legale privind gestiunea financiară a partidelor politice, faptă ce se consideră contravenție și este pasibilă de răspundere contravențională.
Cristina Gurez