[ X ]
Partid: „E necesară organizarea unui referendum național privind introducerea noului sistem electoral”
15 Martie

Sistemul electoral uninominal nu este atât de perfect precum este prezentat de către Partidul Democrat din Moldova (PDM), pentru că nu asigură reprezentativitatea echitabilă a tuturor categoriilor de alegători. Aceasta este poziția Partidului “Voința Poporului” din Republica Moldova, informează CURENTUL.

Nicolae Gîrbu, ex-membru al Comisiei Electorale Centrale, a declarat că, întâi de toate, trebuie să se ia în calcul voința poporului, vizavi de acest sistem electoral, prin realizarea unui referendum.

„Această inițiativă, desigur că, a stârnit diferite opinii discuții aprinse în societate, lideri politici, analiști politici. Totodată, spun expres că, orișice inițiativă din partea PDM nu va fi acceptată de către societate, pentru că, din start, s-au încălcat regulile de promovare a acestui proiect. El a apărut deoarece clasa politică și-a pierdut credibilitatea și susținerea cetățenilor, a fost elaborat fără consultarea cu alte partide parlamentare sau cele de opoziție. Acest sistem propus nu va reprezenta cetățenii și partidele politice în Parlament, va duce și mai mult la conflicte politice și explozii sociale, cu costuri greu de estimat. Considerăm necesar ca, să fie înaintată spre examinare voinței poporului – prin organizarea unui referendum legislativ privind introducerea noului sistem”, a declarat Gîrbu.

Ștefan Urâtu, ex-vicepreședintele Comisiei Electorale Centrale, a accentuat că sistemul de vot uninominal nu este atât de perfect precum pare. „Dacă acest proiect nu i-ar aduce dividende autorului, atunci nu ar mai fi venit cu această inițiativă în Parlament. Sistemul votului uninominal distruge structurile de partid, distruge baza democrației. Votul uninominal este mai costisitor cu mult, nu este un sistem reprezentativ. Dar, în același timp, constatăm că, populația s-a dezamăgit în sistemul proporțional și nu pentru că e rău sau și că nu e democratic, ci pentru că l-au folosit distorsionat. Cred că, ar trebui ca sistemul votului proporțional de astăzi, să încerce cel puțin să fie pus pe roate, să se vadă dacă el este funcționabil după care se poate de încercat să se propună o altă modalitate de vot”, a declarat Urîtu.

Anastasia Borta

Inapoi la arhiva noutaților