[ X ]
Particularitățile de votare ale unor categorii de alegători la alegerile locale, stabilite de CEC
27 Septembrie

Comisia Electorală Centrală a stabilit, astăzi, în ședință, particularitățile de votare ale unor categorii de alegători la alegerile locale, informează CURENTUL.

Conform normelor generale stabilite de Codul electoral, dreptul de vot la alegerile locale se exercită în localitatea în care alegătorul își are domiciliul. În cazul în care alegătorul are și domiciliu, și reședință, în perioada valabilității reședinței, el votează în localitatea în care își are reședința.

La alegerile locale nu participă alegătorii care nu au înregistrare la domiciliu sau la reședință în localitatea respectivă și militarii care își satisfac serviciul în termen, iar procedura de depunere a declarației privind locul nou de ședere nu se aplică.

La alegerile locale, studenții și elevii cu drept de vot votează conform regulilor generale stabilite de Codul electoral, în localitatea unde își au domiciliu, sau dacă au și reședință, în perioada valabilității reședinței votează doar în localitatea unde își au reședința.

Alegătorii cu drept de vot care în ziua votării se află în spitale, stațiuni balneare, case de odihnă și persoanele deținute pe baza unui mandat de arest până la pronunțarea sentinței judecătorești, persoanele condamnate la închisoare (privațiune de libertate) a căror sentință nu este definitivă, cele care execută o sancțiune contravențională sub formă de arest, persoanele condamnate la închisoare (privațiune de libertate) prin hotărâre judecătorească definitivă votează dacă instituția este amplasată în raza secției de votare la care este arondat alegătorul conform înregistrării la domiciliu sau la reședință sau dacă instituția este amplasată în raza circumscripției electorale de nivelul al doilea unde alegătorul are înregistrare la domiciliu sau la reședință. În acest caz, el votează doar pentru alegerea consiliului local de nivelul al doilea și, după caz, pentru alegerea primarului municipiului Bălți sau pentru alegerea primarului general al municipiului Chișinău, fiind inclus în lista electorală suplimentară.

Persoanele în privința cărora este aplicată măsura preventivă sub formă de arest la domiciliu votează conform regulilor de votare la locul aflării, prin intermediul urnei mobile cu informarea prealabilă a biroului electoral al secției de votare din perimetrul respectiv și organelor care exercită controlul respectării măsurii preventive.

Alegătorii care dețin acte de identitate fără cod numeric personal (IDNP) vor putea vota, fiind incluși în lista electorală suplimentară, dacă în actul de identitate deținut se constată domicilierea lor în perimetrul secției de votare respective.

În cazul desfășurării celui de-al doilea tur de scrutin, dreptul la vot se va exercita în condiții similare cu cele în care a fost organizat primul tur de scrutin.

Andriana Cheptine

Inapoi la arhiva noutaților