[ X ]
[ X ]
[ X ]
Parteneriatul Estic să fie o prioritate a Preșidenției estoniene la Consiliului UE – propunerea lui Marian Lupu la Tallin
29 Martie

Marian Lupu, deputat în Parlamentul Republicii Moldova, membrul Comisiei politică externă şi integrare europeană, copreședintele AP EURONEST, a întreprins o vizită de lucru în Estonia, în perioada 27-28 martie curent, în contextul preluării de către Estonia a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene în al doilea semestru al anului 2017, în scopul pregătirii lucrărilor pe dimensiunea cooperării parlamentare între Uniunea Europeană şi statele Parteneriatului Estic.

Potrivit unui comunicat al PDM, vizita a fost efectuată în contextul eforturilor de promovare a parcursului european al Republicii Moldova, inclusiv prin intensificarea cooperării parlamentare cu Uniunea Europeană.

La Tallinn, Marian Lupu a avut întrevederi cu Preşedintele Parlamentului Estoniei, Eiki Nestor, cu Ministrul Sănătății și Muncii, Președintele Partidului Social-Democrat Estonian, Jevgeni Ossinovski, cu Directorul Secretariatului Uniunii Europene din cadrul Guvernului Estoniei, Klen Jäärats, cu Viceministrul pentru Relaţii cu Uniunea Europeană din cadrul Ministerului Afacerilor Externe al Estoniei, dl Matti Maasikas, cu Președintele Grupului parlamentar de prietenie Estonia – Republica Moldova, Einar Vallbaum, cu reprezentantul Fracțiunii Social-Democrate din Parlamentul Estoniei, dl Toomas Sildam. În cadrul discuțiilor, Lupu a făcut o descriere amplă a situației social-politice și economice din Republica Moldova, implementarea Acordului de Asociere, reformarea sistemului electoral și a reconfirmat continuitatea parcursului european al Republicii Moldova şi angajamentelor de implementare a agendei de asociere. Interlocutorii au reiterat sprijinul necondiționat în procesul de integrare europeană a țării noastre.

În calitate de copreședinte al Adunării Parlamentare a EURONEST, Marian Lupu s-a axat în special ca Parteneriatul Estic să fie o prioritate a Preșidenției estoniene la Consiliului UE. „S-a cerut suportul Estoniei pentru statele semnatare a Acordului de Asociere în vederea atingerii obiectivelor stabilite de acesta. Un subiect al discuției a fost anume suportul Estoniei în organizarea audierilor în cadrul AFET și Plenului Parlamentului European a subiectelor legate de Parteneriatul Estic. Un alt subiect a vizat Republica Moldova, Georgia și Ucraina, statele semnatare a Acordului de Asociere și care dispun de un regim liberalizat de vize cu UE, să fie identificate alte obiective pentru acestea, căi de parcurs și desigur un nou statut ca finalitate, propunerea a fost de a fi stabilit obiectivul pentru statutul de țară candidat. Un instrument de susținere a acțiunilor de integrare europeană a fost propus să fie majorarea fondurilor europene pentru statele semnatare a Acordului de Asociere” – potrivit comunicatului PDM.

Copreședintele Marian Lupu a fost asigurat că Parteneriatul Estic va fi inclus ca prioritate majoră pentru Președinția Estoniei la Consiliul Uniunii Europene. Partea estoniană a apreciat și acceptat propunerile înaintate, inclusiv a fost apreciată crearea Grupului de lucru a statelor semnatare a Acordului de Asociere, aplicând principiul ”more for more”, iar la Summit-ul Parteneriatului Estic de la Bruxelles din toamna acestui an, va fi asigurată o participare activă a dimensiunii Parlamentare a Parteneriatului Estic.

De menționat că, Republica Estonia va deţine Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene în perioada iulie-decembrie 2017, iar Parteneriatul Estic este una dintre priorităţile stabilite de Guvernul eston pentru perioada preşedinţiei.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților