Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE) a prezentat, în cadrul unei mese rotunde, principalele rezultate și perspective pentru Moldova în cadrul Parteneriatului Estic, transmite CURENTUL.
În debutul discuțiilor, Ambasadorul UE în R. Moldova, Peter Michalko, a menționat că s-au făcut progrese mari în domeniul comerțului, au fost create locuri de muncă, dar sunt și unele restanțe.
„Suntem întristați că în procesul acestor dezvoltări pe domenii se regăsesc și unele stopări. Vedem nu doar progres, dar și regres în ceea ce privește statul de drept, justiție, democrație. Am formulat împreună 20 de obiective pentru a obține o economie puternică, conectivitate mai puternică și chiar obiective multidimensionale”, a menționat Peter Michalko.
La Raport au lucrat 15 experți naționali și este al cincilea prezentat de IPRE.
Indicele prezintă progresele celor 6 state din cadrul PaE. Metodologia este ajustată anual și îmbunătățită. Indicele se bazează pe două dimensiuni: apropiere și conexiune, fiecare dintre ele având 3 secțiuni analizate.
Experții menționează că, R. Moldova a coborât la acest indice. Pentru 2019, experții propun Parlamentului să modifice legislația electorală și modalitatea finanțării partidelor politice, societății civile să monitorizeze mai activ politicile publice, UE – să se focuseze pe condiționarea bazată pe rezultate clare, adoptarea de către partenerii de dezvoltare a noi pârghii de a impulsiona reformele mai sensibile.
Cristina Parfeni