[ X ]
[ X ]
[ X ]
Partea nevăzută a remanierilor guvernamentale
24 Decembrie

Mulţi se întreabă: Ce se ascunde de fapt după remanierile guvernamentale din această săptămână? Şi această întrebare nu este deloc lipsită de sens, mai ales că argumentul oficial precum că miniştrii ce au rămas fără fotolii sunt buni şi au înregistrat rezultate frumoase, iar aceste remanieri s-au făcut pentru rezultate şi mai bune, nu pare unul credibil. De aceea, în rândurile de mai jos voi încerca să trec în revistă diverse opinii ce se aud la tema dată.

Prima posibilă explicaţie. Guvernarea a decis să scape printr-o singură lovitură de mai mulţi miniştri activitatea cărora lăsa de dorit, dar acest lucru nu putea fi recunoscut în public, sau care deveniseră deja incomozi pentru putere şi era nevoie doar de un pretext formal pentru a scăpa de ei. E o opinie care are dreptul la viaţă, mai ales că remanierile guvernamentale au fost şi însoţite, dar şi precedate de anumite informaţii apărute în presă, dar şi în blogosferă, care i-au vizat direct pe mai mulţi membri ai Guvernului. În unele cazuri, informaţiile respective au fost plasate în spaţiul public de persoane suspectate că ar avea anumite relaţii cu guvernarea, ceea ce iarăşi este o dovadă că teza respectivă are dreptul la viaţă.

A doua posibilă explicaţie. Remanierile guvernamentale menţionate s-au făcut cu scopul de a scoate în prim plan anumiţi politicieni care vor juca un rol important în viitoarea campanie electorală. În acest caz, funcţiile ce le-au fost oferite îi vor ajuta să fie mai prezenţi în viaţa publică, să-şi facă imagine şi rating personal. Într-adevăr, o analiză mai atentă arată că minimum doi-trei din noii membri ai Guvernului ar putea fi jucători politici în viitoarea campanie electorală.

A treia posibilă explicaţie. Înţelegând că într-un an electoral nemulţumirea faţă de guvernare poate atinge noi cote, puterea a decis să scoată în prim plan tehnocraţi sau persoane ce nu pot fi asociate direct cu Partidul Democrat. Mai mult ca atât, astfel de persoane pot fi uşor jertfite în caz de necesitate într-un an electoral şi formaţiunea de guvernare nu doar că nu va avea prejudiciu de imagine, ci, din contra, chiar va ieşi în câştig.

A patra posibilă explicaţie. Există o versiune că în 2018 se pregăteşte un scenariu similar celui din ajunul alegerilor din 2014, când din sistemul bancar a dispărut un miliard de doari. De aceea, în prim plan au fost scoase persoane ce nu pot fi asociate cu PD şi pe care ulterior se va putea plasa responsabilitatea pentru cele întâmplate. Corectitudinea cere o precizare – această teză este vehiculată neoficial de reprezentanţii partidelor de opoziţie.

A cincea posibilă explicaţie. Respectivele remanieri guvernamentale prefaţează, pregătesc terenul pentru schimbarea Premierului. Iarăşi, potrivit unor lideri de opoziţie, acest lucru s-ar putea întâmpla în timpul sărbătorilor de iarnă. Totodată, trebuie de precizat că guvernarea de nenumărate ori a respins aceste informaţii, dând asigurări ca Pavel Filip îşi va duce mandatul de Premier până la sfârşit.

Care din aceste posibile explicaţii este cea adevărată, cred că vom vedea în cel mai scurt timp posibil. Până atunci nu ne rămâne decât să urmărim cu mare atenţie evoluţia lucrurilor pe arena politică autohtonă.

Dumitru Spătaru

Inapoi la arhiva noutaților