Inițiativa legislativă a fost elaborată de Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării și transpune în legislația națională Regulamentul Parlamentului European și al Consiliului privind recunoașterea reciprocă a mărfurilor comercializate în mod legal în alt stat membru. Scopul proiectului de lege este de a contribui la asigurarea liberei circulații a mărfurilor între Uniunea Europeană și Republica Moldova.
Astfel, documentul stabilește proceduri clare pentru a asigura libera circulație a mărfurilor comercializate în mod legal într-un stat membru, precum și posibilitatea de a restricționa sau limita dreptul la libera circulație a mărfurilor. Acest lucru se va întâmpla numai în cazul în care vor exista motive legitime de interes public. De menționat că noțiunea de „mărfuri” include atât produse fabricate, cât și produse agricole.
În acest sens, se propune ca producătorul de mărfuri care sunt sau care urmează să fie puse la dispoziție pe piața Republicii Moldova poate elabora о declarație voluntară de comercializare legală a mărfurilor în scopul recunoașterii reciproce („declarația de recunoaștere reciprocă”). În așa fel, el va demonstra autorităților naționale competente ca mărfurile sunt comercializate în mod legal într-un stat membru al Uniunii Europene.