Parlamentul Republicii Moldova se alătură, și în acest an, Campaniei Organizației Națiunilor Unite „16 zile de activism împotriva violenței în bază de gen”, desfășurată în perioada 25 noiembrie – 10 decembrie curent, transmite CURENTUL.
Astăzi, de Ziua internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeii și cu ocazia lansării Campaniei, Președintele Parlamentului Zinaida Greceanîi a adresat un mesaj video, în care îndeamnă la conjugarea eforturilor în lupta împotriva violenței.
„Violența asupra femeilor, copiilor este o problemă gravă a societății și o încălcare a drepturilor fundamentale ale omului. Din păcate, anume femeile și fetele devin pradă ușoară a abuzului și violenței. Abuzul nu apare doar într-un context social nefavorabil. Violența nu are limite sociale sau economice. Ea poate avea diverse forme – inclusiv violență fizică sau constrângere economică, precum și abuz psihologic.
Anul curent, marcat de criza pandemică în toată lumea, se atestă creșterea riscului violenței, în special, asupra copiilor. Mediul virtual, pe lângă avantajele sale, aduce și noi provocări. De aceea, acum mai mult ca oricând este important să ne unim eforturile și să acționăm, cot la cot, pentru prevenirea și combaterea tuturor formelor de violență”, se arată în mesajul speakerului.
Mesaje video de condamnare a agresiunii și de susținere a victimelor violenței au transmis mai multe deputate din Parlamentul Republicii Moldova.
Totodată, în dimineața zilei, șase bannere mari de pânză cu îndemnul ”aLEGE o viață fără violență” au fost instalate pe fațada clădirii Legislativului și se vor afla acolo în perioada 25 noiembrie – 10 decembrie, cât durează Campania globală.
Pe holurile Parlamentului au fost instalate două standuri informative cu materiale și statistici despre fenomenul violenței, despre modificările și completările unor acte legislative în domeniul prevenirii și combaterii violenței în familie, despre serviciile gratuite oferite victimelor și modalitățile de sesizare a cazurilor de violență, etc.
Campania va fi lansată, în seara zilei de astăzi, printr-o acțiune simbolică de iluminare a clădirii Parlamentului în culoarea oranj – culoarea campaniei globale, dar și naționale. Sloganul acesteia este – Colorează lumea în oranj: Finanțează, Reacționează, Prevină, Colectează!
În următoarea perioadă, prin intermediul Oficiilor teritoriale de informare ale Parlamentului, cu reședința în municipiile Edineț, Orhei, Comrat și orașul Leova vor fi organizate discuții cu deputații, autoritățile locale și ONG-urile din teritoriu despre prevenirea și combaterea violenței în perioada pandemiei de COVID-19.
Acțiunile sunt realizate cu sprijinul Programului pentru Consolidarea rolului Parlamentului în îmbunătățirea egalității de gen în Republica Moldova, implementat de PNUD, UNFPA, UNICEF și UN Women.
16 Zile de activism împotriva violenței în bază de gen este o campanie internațională, care se desfășoară în fiecare an. Aceasta începe la data de 25 noiembrie, de Ziua Internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeilor și se încheie la data de 10 decembrie, de Ziua Internațională a drepturilor omului, indicând că violența împotriva femeilor este cea mai gravă încălcare a drepturilor omului la nivel mondial.
Cristina Parfeni