[ X ]
[ X ]
[ X ]
Parlamentul găzduiește expoziția de pictură „Culoarea Drepturilor Omului în viziunea copiilor”
15 Decembrie

Drepturile omului, în viziunea copiilor se regăsesc, în aceste zile, la Parlament, într-o selecție de patru picturi, care transmit artistic mesajul că toți oamenii se nasc egali în demnitate și drepturi, indiferent de rasă, culoare, religie, sex sau origine socială. Desenele au fost realizate de copii în cadrul unor concursuri organizate de Institutul Național al Justiției (INJ) și Școala de arte plastice „Alexei Șciusev” din capitală. 

Creațiile copiilor au fost expuse la Parlament în contextul aniversării a 75 de ani de la adoptarea Declarației Universale a Drepturilor Omului. Respectivul subiect a fost discutat astăzi în cadrul unei întâlniri cu reprezentanții de la Poșta Moldovei, INJ și ai Centrului de Drept al Avocaților, împreună cu profesori și autori ai desenelor. Evenimentul a fost organizat de deputata Angela Munteanu-Pojoga, secretar al Comisiei drepturile omului și relații interetnice.

„Mi s-a părut o idee extraordinar de frumoasă faptul că să fie marcați cei 75 de ani de la adoptarea Declarației Universale a Drepturilor Omului, ideea lansată de Institutul Național de Justiție, în colaborare cu Poșta Moldovei și cu Centrul de Drept al Avocaților. Am considerat că și Parlamentul trebuie să se alăture, pentru că, de fapt, noi suntem cei care am ratificat și Convenția pentru Drepturile Omului. Am avut o discuție extrem de frumoasă prin care am înțeles încă o dată cât de informați sunt copiii noștri, cât de important este pentru ei să li se asigure drepturile și cât de important este ca noi, adulții, să vedem și prin ochii lor cum trebuie protejate drepturile lor”, a menționat deputata Angela Munteanu-Pojoga.

Autorii creațiilor și-au propus să ilustreze prin desen drepturile omului, progresele realizate în promovarea și apărarea acestor drepturi, dar și provocările care există în țara noastră la acest capitol. Autorii desenelor sunt tinerii pictori Marius Nenescu, elev al Școlii de arte plastice „Alexei Șciusev” din Chișinău, Ariadna Raileanu, elevă la Școala raională de arte plastice „Nicolae Moisei” din Telenești, Loredana Temciuc, elevă la Școala de arte „Valeriu Poleakov” din capitală și Bianca Bandalac, elevă a Liceului Teoretic „Mihai Eminescu” din Chișinău.

În cadrul evenimentului, Violeta Cojocaru, administratoare interimară a Î.S. „Poșta Moldovei”, a menționat că desenele selectate vor contribui la promovarea valorilor fundamentale ale drepturilor omului prin intermediul a două mărci poștale, plicul „Prima zi” și ștampilele speciale „Desene ale copiilor” și „Declarația Universală a Drepturilor Omului – 75 de ani”, care au fost lansate vineri, 8 decembrie 2023, la Institutul Național al Justiției. Proiectul a fost realizat în parteneriat cu Î.S. „Poșta Moldovei” în cadrul campaniei mondiale ONU dedicată aniversării Declarației Universale a Drepturilor Omului.

Inapoi la arhiva noutaților