[ X ]
[ X ]
[ X ]
Parlamentul găzduiește expoziția de artă plastică „Culorile prieteniei: SUA și Republica Moldova”, dedicată celor 30 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice
21 Octombrie

Parlamentul găzduiește o expoziție de pictură cu genericul „Culorile prieteniei: SUA și Republica Moldova”, care conține lucrări din colecția artistului plastic Ion Moraru. Evenimentul este  organizat cu prilejul marcării a 30 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre țara noastră și Statele Unite ale Americii. 

Colecția de picturi, executate în acuarelă și tehnică mixtă, impresionează prin culorile și formele originale și prezintă simbolic realitățile din Republica Moldova și Statele Unite ale Americii.

„În casa asta, unde uneori, din păcate, predomină nervozitatea și dezbaterile aprinse, astfel de expoziții transmit bunătate, lumină, prezintă lucruri care te pun să te gândești, să vezi prin ochii pictorului unele realități”, a menționat Președintele Parlamentului, Igor Grosu.

Expoziția a fost vizitată de deputați și oameni de cultură, care au apreciat mesajul artistic al pictorului și eforturile instituției parlamentare de a promova patrimoniul cultural. Prezent la eveniment, Directorul Muzeului Național de Artă al Moldovei, Tudor Zbârnea, a remarcat faptul că Ion Moraru este dintre cei mai buni acuareliști din Moldova, o valoare pe care lumea trebuie să o cunoască. „Este un gest frumos din partea instituțiilor statului să organizeze expoziții de artă contemporană, în colaborare directă cu artiștii. Faptul că aceste instituții politice în stat devin focare de cultură este un lucru excepțional. Este un fel de a merge cu arta în spațiul public, iar această practică este peste tot în lume. Așa pe șevalete cum este expusă acuarela lui Moraru se expune și la Bruxelles, și în alte instituții de stat”, a declarat artistul plastic Tudor Zbârnea.

Artistul plastic Ion Moraru este membru titular al Uniunii Artiștilor Plastici din Republica Moldova, membru al Asociației Internaționale a Artiștilor Plastici UNESCO (Paris) și al Asociației Acuareliștilor din New York, SUA. De asemenea, este deținător al Medaliei de argint și a Diplomei de Onoare a Academiei Europene de Arte din Bruxelles. În anul 2011, Guvernul SUA i-a conferit maestrului titlul de Personalitate cu talent de excepție.

Lucrările sale fac parte din colecții de stat, muzeale și private din Republica Moldova, România, Turcia, Bulgaria, SUA, Belgia, China, Franța, Germania, Israel.

Expoziția va fi deschisă în perioada 20-28 octombrie.

Inapoi la arhiva noutaților