Începând cu data de 1 octombrie 2021, cuantumul alocației lunare de stat, pentru unele categorii ale populației, ar putea fi majorat.
Un proiect în acest sens a fost aprobat, astăzi, de Parlament în prima lectură.
DOCUMENTUL prevede majorarea treptată a cuantumului alocației lunare de stat, stabilit în Legea cu privire la protecția socială suplimentară a unor categorii de populație, pentru mai mulți beneficiari.
În această ordine de idei, pentru persoanele cu dizabilități de pe urma celui de-al doilea război mondial, alocația se va majora cu 550 lei, în funcție de gradul de dizabilitate:
– cu dizabilități severe – de la 1000 la 1550 lei;
– cu dizabilități accentuate – de la 850 la 1400 lei;
– cu dizabilități medii – de la 775 la 1325 lei.
De asemenea, cu 550 lei se va majora și alocația persoanelor cu dizabilități de pe urma acțiunilor de luptă pentru apărarea integrității teritoriale și independenței Republicii Moldova și persoanelor care au fost încadrate în grad de dizabilitate în urma participării la lichidarea consecințelor avariei de la C.A.E. Cernobîl.
Astfel, în funcție de gradul de dizabilitate, alocația se va majora:
– cu dizabilități severe – de la 800 la 1350 lei;
– cu dizabilități accentuate – de la 650 la 1200 lei;
– cu dizabilități medii – de la 575 la 1125 lei.
Pentru soții supraviețuitori ai participanților la cel de-al doilea război mondial sau la acțiuni de luptă în timp de pace, căzuți la datorie, sau ai participanților la lichidarea consecințelor avariei de la C.A.E. Cernobîl decedați, ai persoanelor cu dizabilități de pe urma războiului decedate, alocația se va majora de la 500 la 750 lei.
De aceeași majorare vor beneficia și copiii persoanelor cu dizabilități de pe urma războiului decedate, ai participanților la lichidarea consecințelor avariei de la C.A.E. Cernobîl decedați.
Proiectul prevede majorarea alocației de stat, de la 500 la 750 lei și pentru unul dintre părinții participanților la acțiunile de luptă în timp de pace sau la acțiunile de luptă pentru apărarea integrității teritoriale și independenței Republicii Moldova căzuți la datorie, participanților la lichidarea consecințelor avariei de la C.A.E. Cernobîl, decedați, participanților la acțiunile de luptă din Afganistan, precum și participanților la acțiunile de luptă de pe teritoriile altor state, victimelor reabilitate ale represiunilor politice din perioada anilor 1917–1990.
Circa 75 de persoane, decorate cu ordine și medalii pentru muncă asiduă și serviciu militar impecabil în spatele frontului în anii celui de-al Doilea Război Mondial, vor dispune de o alocație cu 325 de lei mai mare.
Pentru implementarea acestui proiect va fi necesară alocarea de mijloace financiare suplimentare din bugetul de stat, estimate la circa 31,0 mil. lei pentru trei luni ale anului 2021.
Urmare a adoptării, de către Parlament, a acestui proiect 37 698 de persoane vor beneficia de o alocație de stat majorată, conform calcului estimativ efectuat de Casa Națională de Asigurări Sociale.