[ X ]
Parlamentul a adoptat un nou pachet de reducere a birocrației în domeniul fiscal și vamal
9 Noiembrie

Parlamentul a votat în lectura a doua un nou pachet de reducere a birocrației în domeniul fiscal și vamal. Este vorba despre al doilea pachet de legi care prevede facilitarea activității mediului de afaceri, prin excluderea barierelor administrative existente în cadrul normativ.

Una dintre acțiunile propuse în domeniul fiscal vizează posibilitatea de deducere a TVA în baza bonurilor fiscale pentru achiziția de bunuri și servicii achitate prin intermediul cardului de plată de afaceri. Valoarea achizițiilor în fiecare bon nu va depăși 2000 de lei, iar pentru o perioadă fiscală va fi de maximum 10000 de lei.

Totodată, va fi majorată limita sumei care nu este considerată restanță fiscală. Sumele de până la 500 de lei nu se vor considera restanțe față de bugetul național. În prezent, limita este de 100 de lei.

O altă prevedere a pachetului II de reducere a birocrației din domeniul afacerilor este anularea ținerii registrului mașinii de casă și control, acțiune care va economisi antreprenorilor, potrivit estimărilor, cel puțin 5 mln de ore de lucru anual. Legislația fiscală va mai prevedea digitalizarea raporturilor cu organele fiscale. Pentru interacțiunea cu Serviciul Fiscal de Stat urmează a fi utilizate documentele electronice și comunicarea la distanță, fiind eliminată obligația de a aplica doar semnătura olografă sau de a prezenta unele documente doar pe suport de hârtie.

Autorii proiectului mai propun revizuirea procedurii de aplicare a scutirii TVA aferente reimportului în cazul e-comerțului, conform bunelor practici europene. De asemenea, va fi eliminată bariera prevăzută în cazul examinării contestațiilor în cadrul Consiliului de soluționare a disputelor, prin modificarea sumei obligațiilor vamale. Aceasta va fi diminuată considerabil și va constitui 250000 pentru persoanele juridice și 125000 pentru persoanele fizice. În același timp, Consiliul de soluționare a disputelor va fi format din cel puțin 50 % reprezentanți ai asociațiilor din mediul de afaceri cu relevanță în domeniul vamal.

O altă noutate a proiectului este includerea benzinei și motorinei în lista produselor admise pentru regimul vamal de antrepozit. Acest lucru va facilita operațiunile de import-export, stocare, încărcare și descărcare a produselor petroliere și gaz lichefiat. Va fi exclus și dreptul organului vamal de a accepta garanții bancare doar de la o bancă agreată, fiind acceptate garanțiile emise de orice bancă licențiată din țară.

O altă acțiune vizează simplificarea procesului de declarare a bunurilor introduse și scoase de pe teritoriul Republicii Moldova prin intermediul trimiterilor poștale. Astfel, va fi exclusă obligația de a depune o declarație vamală în detaliu și prezentarea unei declarații vamale simplificate.

Potrivit estimărilor autorităților, pachetul legislativ propus va permite mediului de afaceri să economisească cel puțin 500 de milioane de lei anual, ceea ce constituie circa 0,2 % din PIB.

Inițiativa legislativă de modificare a Codului fiscal și Codului vamal a fost elaborată de Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării în comun cu Ministerul Finanțelor, în colaborare cu Consiliul Economic pe lângă Prim-ministrul Republicii Moldova, cu susținerea Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) și GIZ Moldova.

Inapoi la arhiva noutaților