Parlamentul Republicii Moldova a adoptat, în ședința din 20 iulie curent, proiectul de modificare a Legii nr. 276/2016 cu privire la principiile de subvenționare în dezvoltarea agriculturii și mediului rural. Scopul fiind optimizarea și eficientizarea politicii statului în domeniul subvenționării în agricultură, transmite CURENTUL.
Cele mai importante modificări ale legii țin de extinderea plafonului de vârstă pentru tinerii fermieri de la 18-35 la 18-40 ani, care se încadrează în programul de acordare a subvențiilor în avans. Eligibili vor fi și cetățenii migranți reîntorși în țară, care vor putea solicita subvenții pentru efectuarea investițiilor în sectorul agricol postinvestițional, precum și pentru proiecte start-up. De asemenea, au fost simplificate criteriile speciale de eligibilitate, fiind exclusă condiția privind prezentarea certificatelor de calitate și dovada deținerii de către solicitantul de subvenții a bazei de producție a materiei prime proprii. Articolul fiind completat cu prevederea privind confirmarea de către solicitant a dovezii de prelucrare și/sau procesare a producției de origine autohtonă.
Conform noilor modificări, până la 50 % din mijloacele Fondului Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural (FNDAMR) se vor utiliza pentru plăți directe, iar plafonul maxim al înlesnirilor nu va depăși 30 % din valoarea investiției eligibile.
Totodată, au fost introduse modificări referitoare la atribuțiile Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură. Astfel, instituția va verifica în teren beneficiarii, iar semestrial va prezenta informații privind gestionarea Fondului Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural (FNDAMR) a anului curent, în scopul efectuării analizelor procesului de subvenționare, identificării problemelor și riscurilor în acest sens.
Actul normativ mai prevede crearea mecanismului de utilizare a mijloacelor FNDAMR pentru compensarea parțială a pierderilor producătorilor agricoli, cauzate de calamitățile naturale din anul 2020.
Cristina Pendea