Purtătorul de cuvânt al Partidului Democrat din Moldova (PDM), directorul Școlii Doctorale de Drept din cadrul ULIM, Vitalie Gamurari, din copilărie a preferat relațiile internaționale, politica externă și istoria, chiar dacă făcea parte dintr-o familie de fizicieni. Astfel, a absolvit facultatea de Drept de la USM, dar activitatea profesională a îndeplinit-o la ULIM. Despre acest lucru Vitalie Gamurari ne-a povestit în cadrul proiectului CURENTUL – „Carieră de succes”.
„Dat fiind că am crescut în mediul academic, probabil că destinul mi-a fost determinat din start, doar că spre deosebire de părinții mei, am preferat din copilărie dreptul, pe care și l-am absolvit. Imediat după ce am absolvit facultatea de Drept, a USM, m-am antrenat în antreprenoriat, doar că la un an am conștientizat că nu este domeniul meu, deși am mai activat în paralel încă câțiva ani în acest domeniu. După un an de pauză, am revenit la ideea de a face parte din corpul profesoral universitar, doar că de data aceasta am ales ULIM. Nu este vorba despre o ignorare a Universității pe care am absolvit-o, doar că la acel moment tatăl meu ocupa funcția de decan al unei facultăți din cadrul acestei universități, astfel nedorind să dau motiv pentru discuții privind conflicte de interese. Or, trebuie să remarc că, în permanența, inclusiv actualmente, întrețin cele mai bune și calde relații cu colegii mei din alte universități, inclusiv cea care am absolvit-o”, povestește Gamurari.
În cadrul Facultății Drept, ULIM a trecut toate treptele prevăzute: lector asistent, lector superior, conferențiar universitar, Șef catedră, Prodecan, Director institut de cercetare, Decan, astăzi ocupând funcția de Director al Școlii Doctorale Drept. Pe parcursul a celor 20 de ani de activitate didactică și științifică a ținut cursuri în majoritatea instituțiilor de învățământ de profil din Republica Moldova. Totodată, am fost invitat pentru a ține lecții publice în universități din alte state, cum ar fi Franța, Italia, Lituania, Belarus, România, Ucraina, Rusia.
„Chiar dacă am crescut în familie de fizicieni, din copilărie am preferat relațiile internaționale, politica externă și istoria. Ulterior, odată cu apropierea finalizării studiilor la școală (liceu), am început să prefer dreptul, fapt ce m-a făcut să depun actele la Facultatea Drept. Iar, așa cum am menționat anterior, probabil că mediul academic în care am crescut, m-a determinat să aleg cariera de profesor universitar și cercetător științific”, a povestit Vitalie Gamurari.
Cât despre cheia succesului, Vitalie Gamurari ne-a spus că trebuie să crezi în propriile forțe.
„În plus, am studiat, am cercetat, am participat la diverse manifestări care, în viziunea mea, prezentau interes pentru evaluarea mea ca profesionist. Nu am avut frică nici când de o nouă activitate, necunoscută, aceasta fiind de fiecare dată privită în calitate de provocare pentru mine. În activitatea cotidiană nu am făcut diferențiere între oameni după criteriu etnic, religios sau de alt gen, dar, totodată, mă străduiam să nu pierd timpul pentru discuții cu cei ce nu sunt interesați de nimic”, crede el.
Purtătorul de cuvînt al PDM afirmă că în orice domeniu în care a activat, a susținut și a promovat oameni talentați, competenți și sârguincioși, neavând frică că îi vor crea concurență. „Din contra, am acceptat și am promovat de fiecare dată concurența, inclusiv pentru a mă mobiliza și a nu admite o stagnare la nivel de dezvoltare profesională”, spune el.
Totodată, purtătorul de cuvânt se conduce în viață după două reguli:
„Prima regulă spune că în viață poți face tot ce dorești, dar nu trebuie să uiți nici odată că va trebui să răspunzi, fie pozitiv, fie negativ, pentru faptele comise.
Cea dea doua prevede că pe parcursul activității tale, investind în tine permanent, odată și odată va veni și plata în formă de succes. Nu există muncă neremunerată, în sensul că orice efort depus va produce efecte în viitor, doar că trebuie de avut răbdare”, a spus Vitalie Gamurari.
Pentru 2017, Vitalie Gamurari va încerca să îmbine activitatea universitară cu cea politică.
„Ar fi destul de dificil să mă axez în răspuns cu precizie doar pe activitatea politică acum, la început de cale. De aceea sper, deși, în condițiile regimului de lucru, pe care mi l-am asumat, va fi destul de dificil de realizat, să pun pe masă monografia pe tema Justiției tranziționale, ce constituie efortul cercetărilor de 7-8 ani și este foarte actuală pentru Republica Moldova.
Cea de-a doua acțiune va reflecta activitatea mea în calitate de șef al boardului de experți din cadrul PDM. Este vorba despre elaborarea pentru început (cel puțin pentru mine) a unui concept în baza căruia va funcționa acest grup de experți, dar și determinarea acelor probleme stringente cu care se confruntă Republica Moldova, la soluționarea cărora ar putea contribui grupul de experți.
Iar cea de-a treia, risc să presupun, va reflecta activitatea mea în calitate de purtător de cuvânt al PDM, ce ar putea reflecta dialogul ținut între partidul pe care îl reprezint și reprezentanți ai societății moldovenești, inclusiv mass-media, societatea civilă, partide politice, partenerii externi etc..”, a precizat purtătorul de cuvânt.
Cristina Parfeni