[ X ]
[ X ]
[ X ]
Parcul IT „Digital Park” a fost lansat la Chișinău
4 Decembrie

La Chișinău, astăzi, a fost lansat Parcul IT „Digital Park”, transmite CURENTUL.

„Digital Park” este un proiect lansat de conducătorul concernului „Starnet”, Alexandru Machedon, care, în cadrul conferinței de lansare, a spus că a fost un vis de la 20 de ani.

„A început totul când aveam 20 de ani și lucram într-o companie IT din Germania, prin corespondență. Atunci s-a născut ideea ca aici, acasă, să producem softuri pentru austrieci, germani, pentru toată Europa. Colaborarea a durat un an, pentru că țara noastră nu avea internet. Pe parcursul a 16 ani am construit rețeaua optică și din 2012 am început să mă gândesc la acea idee de la 20 de ani: Să construim un Hub IT, să facem o platformă unde companiile IT să poată veni să-și petreacă timpul împreună, să dezvoltăm capacitățile să conjuge eforturile pentru a putea fi competitivi pe piața externă. Având acești tineri, trebuie să le oferim această posibilitate. Atunci m-am dus la Ministerul Economiei, nu credeam că se va face acest proiect. Am vorbit cu ministrul, am cerut un termen și l-am rugat să ne ofere acest teren pentru a-l dezvolta. Am prezentat planul de investiții, am început lucrul, credeam că nu-l vom duce la realizarea proiectului, după 7 ani de efort, noi am terminat proiectul. Este prima fază a acestuia”, a spus Alexandru Machedon.

În cadrul evenimentului a vorbit și fostul Premier, Ion Sturza, administrator al unui Parc IT din Cluj, România. „Sunt întrebat de ce nu am realizat un asemenea proiect în R. Moldova, dar în Cluj. Am spus că nu vreau să fiu concurent pentru Alexandru. Alexandru face parte din tagma antreprenorilor care pot fi urmați sau nu, oameni care schimbă lumea și poate că plătesc un preț mare pentru că schimbă lumea. Mă bucur că s-a realizat acest proiect frumos, care se înscrie într-o normă inițială. Este greu să faci un Parc IT veritabil cu toate elementele lui și să fie un proiect veritabil economic. Majoritatea parcurilor IT din Europa sunt proiecte susținute masiv de autorități. Bugetele ajung până la 90%”, a spus Ion Sturza.

Digital Park este un proiect conceput pentru a deveni un spațiu central de întâlnire a companiilor ce activează în industria IT. Obiectivul fundamental al conceptului a fost acela de a crea o atmosfera și o infrastructură „Silicon Valey” în Moldova. Astfel, clădirile moderne au rolul de a găzdui pavilioane de birouri și spatii de lucru creative, proiectate să ofere un mediu de lucru eficient, relaxant, profesionist.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților