[ X ]
[ X ]
[ X ]
Parcul de ambulanțe a RM se va reînnoi. Banca de Dezvoltare a CoE împrumută 12 mln. euro
22 Iunie

Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei a aprobat acordarea împrumutului de 12 milioane euro Republicii Moldova pentru reînnoirea parcului de ambulanțe al Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească, transmite CURENTUL.

Astfel, urmează să fie achiziționate circa 168 de ambulanțe, dintre care 35 unități de tip „C” (Ambulanțe terapie intensivă) și 133 tip „B” (Ambulanțe de prim ajutor). Acestea vor fi procurate în bază de concurs, conform standardelor internaționale în domeniu. Odată cu reînoirea parcului de ambulanțe, va creşte capacitatea de intervenţie a Serviciului de Asistenţă Medicală Urgentă și va spori calitatea și rapiditatea serviciilor medicale acordate pacienților, îndeosebi în zonele rurale.

Menționăm că, pentru modernizarea parcului de autosanitare, Guvernul a alocat 51 mln.lei pentru procurarea a 69 de ambulanțe. Primele 10 ambulanțe, din totalul de 69, au ajuns deja în țară, iar până la finele lunii urmează să fie livrate și altele 59. Ambulanțele vor fi repartizate în 32 de puncte medicale de urgență prespitalicească, unde gradul de uzură a autosanitarelor este de peste 90%, din zonele Centru, Nord, Sud și Găgăuzia.

Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească oferă servicii medicale de urgență celor 3 550 852 de locuitori ai Republicii Moldova, în mod gratuit și în regim non stop. În anul 2017, serviciul a acordat asistenţă de urgenţă la circa 868 411 mii bolnavi.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților