[ X ]
Păduraru: „Președintele Nicolae Timofti nu se vrea erou într-un scenariu politic și electoral”
5 Octombrie

„Președintele Nicolae Timofti nu se vrea erou într-un scenariu politic și electoral. Asta să fie clar tuturor. Așa cum a jurat pe Constituția țării, acum mai bine de 4 ani, Președintele și-a gestionat întotdeauna acțiunile în marja câmpului constituțional și nu a făcut jocul nimănui, chiar dacă aceasta n-a plăcut unora”. Declarația aparține secretarului general al Președinției, Ion Păduraru, și a fost publicată pe o rețea de socializare, informează CURENTUL.

Păduraru afirmă că, „asumarea responsabilității de către Guvern pentru pachetul de 7 legi, printre care și Legea nr. 235 din 3 octombrie 2016 este o acțiune cu subtext exclusiv politic, o procedură constituțională și nu una de pionierat în procesul de exercitare a puterii”.

„În plină campanie electorală, argumentele, chiar și cele mai relevante, nu mai sunt auzite de nimeni. Nici faptul că, potrivit Hotărârii Curții Constituționale nr. 5 din 02 martie 2016, ”În sensul articolelor 106/1 alin.(1) şi 93 alin.(2) din Constituţie, Preşedintele Republicii Moldova nu-i poate trimite Paramentului spre reexaminare, înainte de promulgare, o lege în privinţa căreia Guvernul şi-a angajat răspunderea”. Totodată, promulgarea legii nr. 235 nu presupune, în niciun caz, mușamalizarea furtului bancar. Avansarea anchetei în vederea recuperării fondurilor dilapidate și sancționarea celor care se fac vinovați rămâne sarcina imperativă a instituțiilor de resort și, desigur, a echipei aflate la guvernare”, a mai spus el.

Potrivit lui, Decretul Președintelui din 4 octombrie curent nu face parte dintr-un „hazard moral”, ci este o decizie necesară. Promulgarea Legii nr.235 trebuie apreciată nu ca o „povară pe umerii poporului”, dar ca pe o responsabilitate asumată pentru lansarea unor semnale pozitive partenerilor de dezvoltare, potențialilor investitori, evitării unui colaps financiar amenințător pentru statul nostru și continuării lucrurilor bune începute spre beneficiul întregii societăți.

Secretarul general al Președinției menționează că „retorica populistă, însă, reprezintă un trend al comunicării electorale”. ”Aceasta se întâmplă acum și în spațiul public, politic și mediatic al Republicii Moldova. Stigmatizarea puterii este cea mai utilizată armă electorală. Este dreptul actorilor electorali de a adopta un stil sau altul de auto-promovare pe piața politică”, a adăugat el.

Ion Păduraru a mai spus că, „mitingul electoral (!) de astăzi, 5 octombrie 2016, desfășurat în fața Președinției face parte din arsenalul tehnologiilor electorale”.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților