Organizarea secțiilor de votare în afara țării pentru scrutinul prezidențial a fost discutată în cadrul unei noi ședințe de lucru online cu participarea factorilor de decizie din cadrul Comisiei Electorale Centrale (CEC) și a Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE), informează CURENTUL.
„S-a menționat că, în prezent, MAEIE, potrivit competențelor ce-i revin, consultă autoritățile competente ale țărilor de reședință referitor la condițiile în care pot fi deschise secții de votare pentru scrutinul din 1 noiembrie 2020”, spun reprezentanții CEC.
În situația în care starea epidemiologică din țările de reședință poate să evolueze de la o zi alta, există riscuri care pot pune în dificultate decizia referitoare la deschiderea secțiilor de votare, mai spune Comisia.
Astfel, părțile au convenit că este imperativă necesitatea evaluării condițiilor sediilor misiunilor diplomatice care ar oferi posibilitatea de a găzdui 2-3 secții de votare, dar și identificarea altor spații ce corespund criteriilor reglementate de statele de reședință.
Un alt subiect discutat a ținut de pregătirea funcționarilor electorali și identificarea persoanelor care ar putea să activeze în cadrul birourilor electorale ale secțiilor de votare din străinătate.
În conformitate cu Programul calendaristic pentru realizarea acțiunilor de organizare şi desfășurare a alegerilor pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova din 1 noiembrie 2020, decizia despre organizarea secțiilor de votare va fi luată de CEC până pe data de 26 septembrie curent.
Cristina Pendea